ABD: Bağdat’la Erbil arasında tarafsızız

30 Temmuz 2012

YDH- Amerika’nın Irak Büyükelçiliği, Merkezi hükümetle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan sorunlarda taraflardan hiçbirini desteklemeyeceğini açıkladı.

 

YDH-Amerika’nın Irak Büyükelçiliği, Merkezi hükümetle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan sorunlarda taraflardan hiçbirini desteklemeyeceğini açıkladı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Rudaw haber sitesine açıklamada bulunan Amerika’nın Irak Büyükelçiliği, Bağdat’la Erbil arasında yaşanan gerilimde taraflardan hiçbirini desteklemeyeceklerini; sorunun Irak içerisinde çözülmesini istediklerini ifade etti.

 Irak’ta sorun yaşayan tarafların meselelerini diyalogla çözmesini desteklediklerini belirten Amerika’nın Irak büyükelçiliği, Irak’taki tüm kesimleri yaşanan sorunu Irak anayasası çerçevesinde çözmeye çağırdı.

Öte yandan teyit edilmeyen haberlere göre Amerika, Irak’tan tartışmalı bölgelerdeki askerlerini çekmesini tavsiye etti ve Irak da askerlerini bir kilometre geriye çekti.

Peşmerge güçlerine bağlı 8. Tugay Komutanı Haşim Seytei, Irak ordusunun geri çekilmediğini ve halen mevzi ve istihkam oluşturduğunu, buna karşın peşmerge güçlerinin de alarm durumunda olduğunu belirterek “Irak ordusu daha önce taarruz pozisyonundaydı; ama şimdi savunma pozisyonuna geçti” dedi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Danışmanı Ali Musevi, Irak ordusunun Suriye sınırı bölgesine yerleştirileceğini belirtirken, Kürdistan Bölgesindeki Cemaat-i İslami, İttihad-ı İslami ve Goran Hareketi gibi muhalefet grupları da Irak’la yaşanan krizde Kürdistan Bölgesel Yönetimine destek veriyor.