“Türkiye’nin tutuşturduğu ateş kendini de yakacak”

13 Ağustos 2012

YDH- Suriyeli siyaset bilimci Bessam Ebu Abdullah, Türkiye’nin Suriye’nin iç işlerine müdahale ederek ABD çıkarlarına ve Büyük Ortadoğu Projesi’ne hizmet ettiğini; ancak bunun zararını Türkiye’nin de göreceğini söyledi.

 

YDH-Suriyeli siyaset bilimci Bessam Ebu Abdullah, Türkiye’nin Suriye’nin iç işlerine müdahale ederek ABD çıkarlarına ve Büyük Ortadoğu Projesi’ne hizmet ettiğini; ancak bunun zararını Türkiye’nin de göreceğini söyledi.

Şam Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Bessam Ebu Abdullah, el-Alem televizyonuna verdiği demecinde Türkiye halkının Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Suriye’nin iç işlerine müdahale eden politikalarına destek vermediğini belirterek Ankara’nın Suriye politikasının milli bir politika olmadığını söyledi.

Suriye bunalımının üstünden 17 ay geçmesine rağmen Türkiye kamuoyunun Suriye’nin iç işlerine karışılmasına ve Suriye’ye müdahale edilmesine karşı çıktığını hatırlatan Ebu Abdullah, “Türkiye, Suriye sınırını militanların eğitildiği bir üs haline getirerek, Antakya havaalanına uçaklarla militan taşıyarak hangi faydayı sağlıyor. Bunların Türkiye’nin ulusal çıkarlarına ve Suriye’deki reformlara ne faydası var?” dedi.

İncirlik’ten otobüslerle Suriye içerisine silahlı militan taşındığına Türk vatandaşlarının da tanık olduğunu belirten Bessam Ebu Abdullah, “Türkiye’nin komşu ülkeleriyle ilişkilerine baktığımızda Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun demokrasi konusunda ikiyüzlü bir politika izlediğini görüyoruz. Çünkü Türkiye demokrasinin yerleşmesi bahanesiyle demokrasiden eser olmayan ülkelerle Suriye’ye karşı ittifak kurmuştur” dedi.

Suriye’nin ise Türkiye ile ilişkilerini iki halkın ilişkisi olarak gördüğü için Türkiye’ye karşı sabırlı ve tahammülü davrandığını belirterek “Suriye hükümeti Erdoğan’ın gidici, Türkiye ve Suriye halklarının iyi ilişkisinin ise kalıcı olduğunu bildiği için bu özverili tutumunda ısrar ediyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın politikalarının Türkiye’yi bölgede etkisiz ve küçük bir ülke haline getirdiğini savunan Ebu Abdullah, “Amerikan çıkarları doğrultusunda izlenen bu politika, Türkiye’yi Suriye ile, Irak’la, İran’la hatta Rusya ile sorunlu hale getirdi. Artık herkes, bu hükümetin politikalarının Türk halkının çıkarlarına değil, yalnızca Amerikan ve İsrail çıkarlarına olduğunu anladı.

Türkiye’nin bölgeye yönelik bölücü ve yıkıcı politikaları, bölgede yangına sebep olmaktadır bu yangın Türkiye’nin de eteğini tutuşturacaktır; çünkü bu ülkenin toplumsal yapısı da komşularınınkine benzemektedir” dedi.