Suriyeli İsyancılar Türkiye’ye öfkeli

13 Ağustos 2012

YDH- Halep ve İdlib'deki isyancıların, son dönemde Libya'dan Suriye'ye gönderilen ağır silahların Türkiye'ye ulaştığını; fakat bu silahları hala teslim etmemesinden dolayı Türkiye hükümetine öfkeli oldukları bildirildi.

 

YDH-Halep ve İdlib'deki isyancıların, son dönemde Libya'dan Suriye'ye gönderilen ağır silahların Türkiye'ye ulaştığını; fakat bu silahları hala teslim etmemesinden dolayı Türkiye hükümetine öfkeli oldukları bildirildi.

Suriyeli muhalif kaynaklardan Sooryoon.net'in Halep ve İdlib'deki Suriyeli muhaliflere ve Özgür Suriye Ordusu komutanlarına dayanarak yayınladığı habere göre Libya’dan çok sayıda ağır ve hafif silahın, gerek havayolu ve gerekse deniz yoluyla iki hafta önce Türkiye'ye ulaştırıldığını fakat Türkiye hükümetinin bu silahları Suriyeli muhaliflere dağıtmadığını iddia etti.

Haberde, Suriyeli muhaliflerin Halep'te ve diğer şehirlerde yaşanan krizin, Türkiye hükümetinin özellikle de Antakya'ya ulaşan silahları alıkoymasından kaynaklandığını söyledikleri belirtildi.

Muhaliflerin "Türkiye, Halep'teki Kürt bölgelerinde PKK'nın yayılmasını durdurmak için şimdi harekete geçmeyecekse ne zaman geçecek?" sorusuna yer veren Sooryoon, Türkiye hükümetinin bu tutumundan ötürü özelde Halep, genelde ise Suriye halkının tepkisini üzerine çekmekte olduğunu vurguladı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada 'Türkiye'nin kendi ulusal güvenlik çıkarlarını anlıyoruz. Ama şu anda (durumu) daha fazla askerileştirmenin ilerlenecek yol olduğunu düşünmüyoruz' demişti.

Silahların el-Kaide ve benzeri örgütlerin eline geçmesinden endişe duyan Amerika’nın Türk hükümetine yaptığı baskının hazirandan itibaren Suriye’deki isyancılara silah ve eğitim desteği verdiği belirtilen Türkiye’nin Libya’dan yeni gelen silahları isyancılara teslim etmemesinde etkili olduğu düşünülüyor.