Hizbullah Lübnan'ı İnşa Ediyor

01 Ocak 1970

BBC-Hizbullah, Pazartesi günü, lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın söz verdiği gibi silahlar susar susmaz

BBC-Hizbullah, Pazartesi günü, lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın söz verdiği gibi silahlar susar susmaz, Güney Lübnanlılar'ın ihtiyaçlarını karşılamaya başladı bile.

 

Güney Lübnan'da bu çalışmaları izleyen Washington Post gazetesinin muhabiri Anthony Şedid BBC'nin sorularını yanıtladı, izlenimlerini aktardı.

 

"Ateşkesin ilan edilmesinden sonraki 48 saatte burada yaşanan değişim inanılmaz. Bulunduğum Kiyam'da silahlar susar susmaz Hizbullah savaşçıları sokakları doldurdu. Derhal tek tek her evde zarar tespit çalışması yapmak üzere örgütlenip çalışmaları başlattılar" diyen Şedid sözlerini "Kamyonlarla içme suyu ve yiyecek sevkiyatı başladı. Kiyam halkı Şeyh Nasrallah'ın evleri tamir olana kadar, bir yıla kadar kira masraflarının ödeneceği vaadinden haberdar. Ve çok büyük boyutta bir yeniden yapım çalışması yürütülüyor. Hizbullah, binlerce konutun tamirinden söz ediyor" diye sürdürüyor.

 

Lübnan hükümetinin Güney Lübnan'da bir yardım çalışması yürütüp yürütmediğini sorduğumuzda Şedid şunları söyledi.

 

"Lübnan hükümeti, açıkça yeniden inşa için elinde kaynak olmadığını söylüyor. Zaten Nasrallah da Pazartesi gecesi yaptığı konuşmada, Hizbullah'ın, yardım çalışmalarını başlatacağını söylemiş, Lübnan hükümetiyle koordinasyondan bahsetmemişti. Önümüzdeki haftalarda Hizbullah'ın bölgede devlet içinde devlet konumunu pekiştirmeye çalışacağını söyleyebiliriz."

 

Bölgedeki halkın yürütülen çalışmalar konusunda ne düşündüğünü sorduğumuzda Anthony Şedid şu değerlendirmeyi yaptı.

 

"İnsanlarla konuşurken, bu yıkım karşısında öyle fazla bir öfke, çaresizlik içinde görünmemeleri beni şaşırttı doğrusu. Daha ziyade, 'her şey yoluna girecek, yakında bütün yaralar sarılacak' gibi gayet emin bir hava içindeler. Tabii bunu örgütleyen de Hizbullah. İsrail saldırılarında yanıp yıkılan bütün kent ve kasabaların sokakları 24 saat içinde yüzlerce Hizbullah militanıyla doldu. Bulunduğum Kiyam'da bir ara kasaba sakininden çok Hizbullah militanı vardı sokaklarda. Bazılarıyla konuştum. Bunlar bir aydır savaşan insanlar. Şimdi yardım çalışması yapıyorlar. Halkla selamlaşıp sohbet ediyor, buldozerlerle yolları açıyor, zarar tespiti yapıyorlar. Hizbullah süratle örgütlenip duruma göre şekillenebilen bir örgüt ve bölgedeki halk desteğini de biraz buna borçlu."