Antakya’da on binlerce kişi Suriye’ye müdahaleye hayır dedi

01 Eylul 2012

YDH- Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde Antakya’da “Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu’nun öncülüğünde düzenlenen barış yürüyüşüne on binlerce kişi katıldı.

 

YDH-Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde Antakya’da “Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu’nun öncülüğünde düzenlenen barış yürüyüşüne on binlerce kişi katıldı.

Antakya’da yayımlanan yerel Cemre gazetesinin haberine göre hiçbir basın çağrısı olmadan, afiş, bildiri ve el ilanı dağıtımı olmadan sadece Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu’nun telefon ve mesajla örgütlediği basın açılamasına en az 20 bin kişi katıldı.

1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde Antakya’daki Saray Caddesi’nde gerçekleştirilen yürüyüşte “emperyalist dış müdahaleye hayır”, “el-Kaide, CIA, MOSSAD kentimizde eli kanlı katilleri istemiyoruz” pankartları açıldı.

Yürüyüşe Disk Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, TTB Genel Başkanı Özdemir Aktan, Tabipler Odası Hatay Temsilcisi Selim Matkap, HDK Milletvekili Levent Tüzel, KESK Eski Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye Barış Meclisi ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Temsilcisi Tuncay Yılmaz katılarak birer konuşma yaptı.

Ayrıca yürüyüşte belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendika temsilcileri, meslek odası temsilcileri ile beraber büyük bir halk katılımı gözlendi.

 Hürriyet Caddesi'nde açıklamayı yapan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Selim Matkap, "Yaklaşık 1.5 yıldır komşu ülke Suriye'de yaratılan karışıklık ne yazık ki yaşamakta olduğumuz şehre de bir biçimiyle yansıyor" dedi.

Matkap, "Suriye Cumhuriyeti'ni oluşturan bütün etnik ve dini çeşitlilik akrabalık ilişkileriyle Hatay'la bağ kuruyor. Suriye de yaratılan bu mezhep ve etnik savaşın tarafları yine bir şekilde Hatay'da kendine destekçi buluyor.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yaşanan bu savaştaki taraflardan birini tutuyor ve destekliyor algısı Hatay'daki diğer etnik ve dini gurupları otomatik olarak 'öteki' yapıyor. Böylece birbiriyle beraber yaşama alışkanlığını büyük bedeller ödeyerek öğrenmiş Hatay halkının ne yazık ki huzuru kaçırılıyor” diye konuştu.

Hatay halkı huzursuz

Dr. Selim Matkap, Türkiye'ye kaçan muhalif grupların Hatay'da elini kolunu sallaya sallaya herhangi bir denetime tabi tutulmadan gezdiğini ileri sürdü. Matkap, "Bu durum Hataylıları huzursuz ediyor. Yaşanan bunca travmaya yetkililerin 'mesnetsiz' açıklamaları bölge insanının güvenlik algısını bozdu. Gerçek ne yazık ki üstü örtülemeyecek çıplaklıkla ve kendini her gün tekrar etmektedir" diye konuştu.

Matkap, AKP'nin Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar gibi krallık-şeyhlikle yönetilen ülkelerle hangi zeminde yan yana gelerek Suriye'ye karşı yürütülen operasyonların merkezinde yer aldığını bu halka anlatması gerektiğini de savundu.

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Selim Matkap, AKP'nin dış politikasının her yönüyle iflas ettiğini öne sürdü.