Ulusal Konsey’i genişletme çalışmaları sürüyor

02 Eylul 2012

YDH- ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütü yeni şahıslarla genişletme çalışmaları sürüyor.

 

YDH- ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütü yeni şahıslarla genişletme çalışmaları sürüyor.

Suriyeli muhaliflerden Burhan Galyun, Ulusal Konsey'i genişletme ve geçiş hükümeti kurma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Galyun, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, Eylül sonunda Fas'ta düzenlenecek Suriye Dostları Toplantısı'na kadar Ulusal Konsey'deki üye sayısının 250'den 400'e çıkartılarak genişletileceğini söyledi. Ulusal Konsey'in eski başkanı Galyun "Konsey, tüm siyasi tarafları kapsayacak şekilde genişletilmelidir" dedi.

Ulusal Konsey'in yeniden yapılandırılması çalışmalarına eş zamanlı olarak geçiş hükümeti kurma çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Galyun, "Heysem el-Malih de hükümete katılacaklar arasında olacak. Fakat el-Malih'in hükümetteki rolünün ne olacağını söylemek için henüz erken" dedi.

Öte yandan Hamalı selefi din adamı Şeyh Adnan Arur'un da Ulusal Konsey'in genişletilmesi çalışmalarına katıldığı ortaya çıktı. Şeyh Arur, Ulusal Konsey çalışmalarına katılmak için 30 Ağustosta Şada TV'de canlı olarak yayınlanan programının yarısında stüdyoyu terk etmişti.

Ulusal Konsey Başkanı Abdulbasit Seyda da bir hafta önce istifa kararını açıklayan Besma Kodmani'nin eleştirilere yanıt verdiği açıklamasında, konseyin genişletilerek yeniden yapılandırılacağını doğruladı.

Seyda, Reuters'e yaptığı açıklamasında, artık konsey başkanının genel sekreterlik tarafından değil, tüm üyelerin hazır bulunduğu genel kurul tarafından seçileceğini söyledi.