Katar’dan Mursi’ye Suriye ödülü

08 Eylul 2012

YDH- Katar’ın Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Suriye’ye yönelik tutumunu ödüllendirmek için Mısır’da 17 milyar Dolarlık yatırım kararı aldığı bildirildi.

 

YDH- Katar’ın Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Suriye’ye yönelik tutumunu ödüllendirmek için Mısır’da 17 milyar Dolarlık yatırım kararı aldığı bildirildi.

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Katar Başbakanı Hamad bin Casim’in Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Suriye’ye yönelik tutumunu ödüllendirmek için Mısır’da 17 milyar Dolarlık yatırım yapılmasını öngören bir tasarı gündeme getirdiğini bildirdi.

Katar’ın Muhammed Mursi’nin Mısır cumhurbaşkanlığına seçilmesinden hemen sonra Mısır’a 2 milyar Dolar verdiğini hatırlatan el-Ahbar gazetesi, Katarlıların Mısır’daki yeni yatırımlarının Mısır yönetiminin alacağı kararları büyük ölçüde etkileyeceğini öne sürdü.

Kahire Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İbn Haldun Enstitüsü Başkanı Saadeddin İbrahim, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Katar’ın Körfez ile ilgili meselelerde Mısır’ın desteğini kazanmaya çalıştığını belirterek “Çünkü Katar’ın Suudi Arabistan ve Bahreyn ile gizli ve açık birçok çatışması bulunuyor” dedi.

Mısır’ın tarihsel olarak Arap dünyasının liderliğini yaptığını belirten Saadeddin İbrahim, “Katar, hacmini de imkanlarını da çok iyi biliyor. Küçük bir ülke olduğu için güçlü bir müttefike ihtiyaç duyuyor. Katar İran, Suudi Arabistan ve Irak gibi komşu ülkeler arasından müttefik bulmak peşinde değil; Katar, topraklarında ve kaynaklarında gözü olmayan bir büyük müttefik arıyor bu durumda en iyi seçenek olarak da Mısır’ı görüyor” diye konuştu.