Manaf Talas yeni orduda kendisine yer arıyor

09 Eylul 2012

YDH- 6 hafta önce Suriye’yi terk eden Manaf Talas, cumartesi günü Ürdün'e giderek Ürdünlü üst düzey yöneticilerle bir araya geldi.

 

YDH-6 hafta önce Suriye’yi terk eden Manaf Talas, cumartesi günü Ürdün'e giderek Ürdünlü üst düzey yöneticilerle bir araya geldi.

Adının açıklanmasını istemeyen Ürdünlü bir yetkili, Katar'dan yayın yapan el-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamasında 24 Temmuz'da Suriye Ordusu'ndan ayrılan Talas'ın cumartesi günü Ürdün'e geldiğini söyledi. Ürdünlü yetkili, Talas'ın Ürdün'de görüştüğü kişiler arasında Kral II. Abdullah'ın da olabileceğini ifade etti.

El-Cezire TV, Ürdün Kralı II. Abdullah'la Talas'ın gizlice görüştüğü haberini doğrulatmazken Talas ve ailesiyle Kral II. Abdullah arasında devrim öncesine kadar giden özel ilişkilerin varlığına dikkat çekti.

Habere göre Talas'ın Ürdün'de görüştüğü kişiler arasında Suriye Ordusu'ndan ayrılarak Ürdün'e sığınan Suriyeli subaylar da bulunuyor.  Talas, Ürdün'deki Suriyeli subaylarla "Suriye'nin kurtuluşu" üzerine görüşmelerde bulundu.

Özgür Suriye Ordusu'na alternatif olarak kurulan Suriye Ulusal Ordusu'nun komutanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Hac Ali de Ürdün'de yaşayan Suriyeli subaylar arasında yer alıyor.

Fransa'ya ait özel bir uçakla Ürdün'e ulaşan Talas, bu ülkedeki temaslarının ardından pazar günü Ürdün'den ayrılacağı iddia edildi. Talas'ın Ürdün sonrasındaki durağının ne olacağı bilinmiyor.

El-Cezire TV'nin haberinde Ürdün'ün Suriyeli sivil ve askeri muhaliflere karşı duruşu ise eleştirildi. Haberde Ürdün'ün Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e karşı tutumunu değiştirdiği; ancak Ürdün'e sığınan Suriyeli subay ve askerlere hareket serbestliği getirmediği belirtildi ve Ürdünlü yetkililerin şu ana kadar Suriyeli muhaliflerle görüşmemesine dikkat çekildi.