Tunus’tan Katar’a Suriye konusunda destek

27 Eylul 2012

YDH- Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki, Suriye’ye “Arap Barışı Koruma Gücü" gönderilmesi çağrısına destek verdiğini söyledi.

 

YDH-Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki, Suriye’ye “Arap Barışı Koruma Gücü" gönderilmesi çağrısına destek verdiğini söyledi.

Katar'ın Suriye'ye Arap Barış Gücü gönderilmesi çağrısına, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki'den destek geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki toplantıya katılan Marzuki, AFP'ye yaptığı açıklamasında, Suriye'deki krize sivil çözüm bulacak her türlü girişime destek vereceklerini söyledi.

Marzuki "Eğer, Suriye'ye Arap Barış Gücü gönderilmesi zorunlu olursa, kararımız evet olacaktır" dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'i kanlı bir diktatör olarak niteleyen ve iktidarını korumak için ülkeyi yakıp yıkmakla suçlayan Marzuki "Suriye'de tahammül edilmesi mümkün olmayan bir insani felaket yaşanıyor. Arapları, Suriye'de yaşanan olaylara karşı sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyorum" diye konuştu.

Katar'da yayınlanan el-Arab Gazetesi'nde yer alan habere göre, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife el-Sani, BM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamasında Suriye'deki insani krizi sona erdirmek için Arapların askeri müdahalede bulunmasını istedi.

Lübnan'daki iç savaşı sona erdirmek için 1976 yılında Lübnan'a Arap Barış Gücü'nün gönderildiğini hatırlatan el-Sani, "Güvenlik Konseyi'nin karar almakta başarısız olmasından sonra Arapların, insani, siyasi ve askeri görevlerinden hareketle müdahil olması gerekiyor. Suriye rejimi, halkına karşı her türlü silahı kullanıyor. Suriye'de durum, tahammül edilemez duruma gelmiştir" dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Katar'ın çağrısının Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın ilk toplantısında ele alınacağını ilan ederken Suriye'deki krizin dünya barışını tehdit ettiğini söyledi. Arabi, Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için Güvenlik Konseyi'nden harekete geçmesini istedi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim Bin Cebr el-Sani ise CNN'e yaptığı açıklamasında Suriye'deki krize sivil çözüm bulunması için hala geç kalınmadığını söyledi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü Mirsad'ın yayınladığı son rapora göre Suriye'de 18 aydır devam eden çatışmalarda, 21.223 sivil yaşamını yitirdi. Çatışmalarda Suriye Ordusu 7.231 kayıp verirken, Özgür Suriye Ordusu 1.168 kayıp verdi.