Lavrov: Esed'e siyasi sığınma hakkı vermeyi düşünmüyoruz

27 Eylul 2012

YDH- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in istifası halinde siyasi sığınma hakkı vermeyeceklerini söyledi.

 

YDH- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in istifası halinde siyasi sığınma hakkı vermeyeceklerini söyledi.   Amerikan PBS televizyonunda ünlü sunucu Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Lavrov, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e istifa çağrısı yapmadıkları gibi istifa etmesi halinde Rusya olarak siyasi sığınma hakkı da vermeyeceklerini söyledi.   Lavrov, "Biz, Cumhurbaşkanı Esed'e siyasi sığınma hakkı vermeyi düşünmüyoruz. Biz, Cumhurbaşkanı Esed'e istifa çağrısında da bulunmayacağız. Eğer, istifa ederse bu kendi kararı olacak. Esed'in alternatifinin olmadığını düşünüyor değiliz. Suriye, demokratik ve özgür olduğu, azınlıklar da huzur içinde yaşayabildiği sürece, Suriye'nin kimi yönettiği bizim için önemli değildir" dedi.
  Cumhurbaşkanı Esed'in köşeye sıkışması halinde sonuna kadar savaşacağı ve istifa etmeyeceğini belirten Lavrov, "Rusya, şuanki Suriye liderine bağlı değil. Ayrıca biz "falanca, yeni Suriye'ye liderlik edebilir" de demiyoruz. Biz, Cumhurbaşkanı Esed'in yerini alacak kişi arayışına değiliz. Bizim için önemli olan Suriye'nin iç savaşa dönüşmemesi. Bizim için önemli olan, ülkede yaşayan herkesin, Sünni, Şii, Alevi, Dürzi, Kürt ve Hıristiyanların haklarının korunmasıdır" diye konuştu.
  Öte yandan Lavrov, Rus medyasına yaptığı açıklamasında, Haziran ayı sonunda düzenlenen Cenevre Konferansı'nda alınan kararlara herkesin bağlı kalmasını istedi. Lavrov "Cenevre Konferansı'nı hayata geçirerek Suriye'de daha fazla kanın akmasını engelleyebiliriz" dedi.
  Suriye'de rejim değişikliği için olası bir askeri müdahaleye karşı uyarılarda bulunan Lavrov, Suriye'ye müdahale halinde bölge barışının tehlikeye düşeceğini söyledi.