Tunus’ta selefi kaygısı büyüyor

28 Eylul 2012

YDH- Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi'den sonra Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki de selefi varlığının Tunus'u ve Tunus'un ABD'yle ilişkilerini tehdit ettiğini söyledi.

 

YDH- Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi'den sonra Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki de selefi varlığının Tunus'u ve Tunus'un ABD'yle ilişkilerini tehdit ettiğini söyledi.

Reuters'in bildirdiğine göre Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki, New York'ta bugün yaptığı bir konuşmasında, ülkesindeki reformları değerlendirdi, ülkedeki selefi varlığının Tunus'u tehdit ettiğini söyledi.

14 Eylül'de ABD elçiliğini hedef alan saldırılara dikkat çeken Marzuki "Tunus hükümeti, selefilere karşı mücadelede gerekli güvenlik tedbirlerini belirlemede ve almada hata yaptı. Tunus güvenlik güçleri, selefilerin bu derece şiddete başvuracaklarını öngörmemişti. Tunus'ta son günlerde yaşananlar, bu görüntüye karşı mücadele edilmesinin işaretlerini vermektedir. Aksi halde bu durumdan Tunus zarar görecektir" dedi.

Tunus güvenlik kaynaklarına göre ülkede 3 bin selefinin bulunduğunu ifade eden Marzuki, "Daha önce onların azınlık olduğunu ve Tunus için tehlike oluşturmadığını sanıyorduk; fakat şimdi selefilerin Tunus için gerçekten de tehlike oluşturduğunu anladık. Onlar ayrıca Tunus'un önemli siyasi ve ekonomik müttefiki olan Amerika'yla ilişkileri açısından da tehlike oluşturmaktadır" diye konuştu.

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi de 21 Eylül'de AFP'ye yaptığı açıklamasında, cihadi selefilerin Tunus için büyük tehlike oluşturduğunu söylemiş, Tunus hükümetini bu tehlikeye karşı mücadele etmeye çağırmıştı.

Tunus hükümeti, 14 Eylül'de ABD elçiliği ve Amerikan okulunu hedef alan saldırıdan Seyfullah Bin Hüseyin Ebu Ayad liderliğindeki Ensar el-Şeria adlı selefi örgütü sorumlu tutmuştu.

Tunus güvenlik güçleri, "Ey Obama Ey Obama burada hepimiz Usame'yiz" sloganları atan cihadi selefilerin elçilik baskınına kurşunla karşılık vermişti.  Saldırıda 4 Tunuslu ölürken onlarca Tunuslu da yaralanmıştı.