Şam'dan PKK’yı silahlandırma tehdidi

28 Eylul 2012

YDH- Şam yönetimi, Türkiye’nin herhangi bir askeri müdahalede bulunması halinde PKK’yı Kornet füzeleri ile silahlandırma tehdidinde bulundu.

 

 

YDH- Suriye yönetiminin Türkiye’nin herhangi bir askeri müdahalede bulunması halinde PKK’yı Kornet füzeleri ile silahlandırma tehdidinde bulunduğu bildirildi.

Lübnan’dan yayın yapan el-Menar televizyonu, PKK ve Kürdistan Demokratik Birlik Partisi'ndeki (PYD) kaynaklarına dayandırdığı haberinde Suriye'nin son dönemde Türkiye'ye sert bir mesaj gönderdiğini bildirdi.

Habere göre Şam yönetimi, Türkiye'nin Suriye sınırındaki askeri müdahalelerinin devam etmesi ya da Suriye'ye doğrudan askeri müdahalesi halinde gerek Türkiye’deki gerekse Suriye'deki Kürtleri füzelerle silahlandırma tehdidinde bulundu.

Kürt kaynaklara göre Şam yönetimi Ankara’ya, Türkiye'ye karşı savaşan Kürtleri, aralarında Kornet füzelerinin de bulunduğu modern ve ağır silahlarla donatma tehdidinde bulundu.

İddiaya göre Şam yönetimi, Ankara’ya "Türkiye'nin İdlib ve Suriye'nin diğer sınır bölgelerindeki askeri müdahaleleri, Suriye'yi gerek Türkiye’deki ve gerekse Suriye'deki Kürtleri, silahlandırmaya itmektedir. Suriye yönetiminde, Kürt savaşçıları Türkiye'ye karşı savaşlarında ihtiyaçları olan Kornet füzeleri de dahil olmak üzere modern ve ağır silahlarla donatma yönünde ciddi bir eğilim var" şeklinde uyarı mesajı gönderdi.

 ABD’den Lavrov üzerinden Suriye ile temas

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 67. dönem toplantısına katılan Amerikan heyetinin, toplantıda hazır bulunan Suriye heyetiyle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov üzerinden iletişime geçmek istediği bildirildi.

El-Menar televizyonunun Fransa'daki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Amerikan heyeti, Suriye heyetiyle Suriye'nin sahip olduğu kitle imha silahlarını görüşmek istedi.

Suriye heyeti, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'a "Suriye'nin elinde bulunan kimyasal silahların, şu an Suriye'de yaşanan iç krizde ne olursa olsun kullanılmayacağı" güvencesini verdi.

Suriye heyeti ayrıca, elindeki kimyasal silahların güvende olduğunu ve çatışmaların yaşandığı bölgelerden uzakta tutulduğunu bildirdi.

Suriye heyeti "Kimyasal silahlar, sadece Suriye'nin herhangi bir dış saldırıya maruz kalması halinde kullanılacak. Suriye'ye saldıran ya da destek olan ülke, Suriye'nin kimyasal başlıklı füzelerinin hedefi olacaktır" mesajını iletti.

El-Menar'ın kaynaklarına göre, Katar Emiri Hamad Bin Halife el-Tani'nin BM Genel Kurulu'nda yaptığı çağrıda olduğu gibi Suriye'nin askeri bir müdahaleye uğraması halinde, İsrail ve Türkiye'nin Suriye'deki füzelerin hedefi olacağı da Amerikalı heyete iletildi.