Yemen: İran iç işlerimize karışıyor

30 Eylul 2012

YDH- Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbih Mansur Hadi, Amerika'nın Yemen'deki el-Kaide hedeflerine yönelik saldırıları desteklediğini açıkladı.

 

YDH-Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbih Mansur Hadi, Amerika'nın Yemen'deki el-Kaide hedeflerine yönelik saldırıları desteklediğini açıkladı.

Washington Post'tan Greg Miller'in sorularını yanıtlayan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbih Mansur Hadi, Amerika’nın insansız uçaklarıyla Yemen'deki el-Kaide hedeflerine yönelik saldırılarını desteklediğini belirterek bu saldırılarla Yemen'deki el-Kaide örgütünün zayıflatıldığını söyledi.

Hadi, Yemen'in Teröre Karşı Ortak Mücadele Merkezi sayesinde Amerika, Umman ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu ülkelerin istihbarat birimleriyle yardımlaştığını, böylece el-Kaide'ye karşı mücadelede koordinasyonun sağlandığını ifade etti.

Hadi, İran'ı ise Yemen'in içişlerine müdahil olmakla suçladı. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Uluslararası Woodrow Wilson Merkezi'nde yaptığı konuşmasında, İran'ı şöyle eleştirdi: "Yemen'i hedef alan düşmanca müdahaleler söz konusu. Bunlar arasında İran da var. İran, bölgenin kalkınmasına karşı duruyor. İran, Yemen'deki bazı siyasi ve silahlı örgütleri destekliyor, casus şebekeleri oluşturuyor. İran adına çalıştığı tespit edilen 5 casus şebekesi, yargıya sevk edildi. Yakın dönemde ise altıncı şebeke ortaya çıkarıldı.

Yemen'in güneyindeki silahlı hareketlere de mali, siyasi ve askeri desteğin yanı sırasında medya desteği de veriyor. İran, Körfez Girişimini Suud-Amerika Girişimi olarak niteleyerek, Yemen'deki siyasi muhaliflerin ve gazetecilerin kutuplaşmasında rol oynadı. İran, bölgedeki projelerini yürütebilmek için Yemen'de şiddet ve kaosun hakim olmasını istiyor. İran, Körfez devletlerini hedef alacak girişimleri için Yemen'i başlangıç noktası olarak kullanmak istiyor.

İran'ın, Batı’nın bölgedeki çıkarlarını sabote etmek için Aden Körfezi, Arap Denizi ve Kızıl Deniz'deki bölgesel nüfuzunu artırma arzusu var. Şu an tüm işaretler, Suriye'deki rejimin devrileceğini gösteriyor. Bundan ötürü İran, Suriye'ye alternatif olarak Yemen'i kullanmak, Suriye'deki kaybını böylece örtmek istiyor."

Suudilere ait eş-Şarkul Avsat gazetesinin Yemen'deki siyasi kaynaklara dayandırdığı haberine göre de Cumhurbaşkanı Hadi, BM Genel Kurulu'nun 67. dönem toplantısı için gittiği New York'ta, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın görüşme teklifini geri çevirdi.

BM toplantılarına katılan İran heyeti, Yemen heyetine Ahmedinejad'ın görüşme teklifini iletti. Yemen heyeti ise İran'ın Yemen'in içişlerine müdahalesine son vermeden, Husiler'e ve Güney'deki ayrılıkçılara olan desteğini çekmeden önce Hadi'nin Ahmedinejad'la görüşmeyi kabul etmediğini söyledi.

Hadi, dört gün önce, ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Johns'la el-Kaide başta olmak üzere sınır ötesi terör üzerine görüş alışverişinde bulunmuştu.

Hadi, Obama'yla görüşmesi sırasında Yemen'in el-Kaide'ye karşı mücadelede kararlı olduğunu, Yemen'deki el-Kaide mensuplarının silah bırakıp, dışarıyla bağlantılarını kesmeleri halinde diyaloga girebileceğini söylemişti.