Genelkurmay binasına saldırının arka planı

02 Ekim 2012

YDH- Suriye Genelkurmay Başkanlığı binasına geçtiğimiz hafta düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin ayrıntılar açıklandı.

 

YDH-Suriye Genelkurmay Başkanlığı binasına geçtiğimiz hafta düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin ayrıntılar açıklandı.

İrna haber ajansı, saldırı sonrası elde edilen verilerden Şam’daki genelkurmay binasına çok hesaplı bir saldırı düzenlediklerini düşünen silahlı grupların daha ilk aşamada büyük bir hata yaptıklarının ortaya çıktığını bildirdi.

Habere göre silahlı gruplar bomba yerleştirilmiş iki araçla genelkurmay binasına intihar saldırısı düzenleyerek operasyonlarını başlattılar ve bina içerisine girerek ateş açmaya başladılar; ancak yaklaşık 4 saat süren çatışma sonrasında 40-50 kişilik kayıp verdiler.

Militanların bu operasyonu Suriye devletine ait bazı hassas merkezleri ele geçirmek amacıyla düzenlediklerinin belirtildiği haberde saldırının ilk aşamasının başarısızlıkla sonuçlanması sebebiyle operasyonun diğer aşamalarının da başarısız olduğu belirtildi.

Habere göre silahlı gruplar, operasyonun ilk aşamasında 40-50 kişilik bir güçle genelkurmay binasını işgal edip genelkurmay başkanı ile savunma bakanını öldürecek, ikinci grup ise Suriye radyo televizyon binasını ele geçirerek buradan ilk askeri bildirilerini okuyacaktı.

Genelkurmay başkanlığının, savunma bakanlığının ve radyo televizyon kurumu binasının Emeviler meydanında olduğunun hatırlatıldığı haberde, saldırının düzenlendiği geçtiğimiz Çarşamba günü bazı medya organlarının söz konusu binaların işgal edildiğine ilişkin haberlerinin Suriye enformasyon bakanlığı tarafından yalanlandığına dikkat çekildi.

Haberde operasyonun sonraki aşamasında dördüncü grubun Şam’ın 35 kilometre güneydoğusundaki uluslar arası havaalanını ele geçirmesinin planlandığı; ancak bu grubun saldırıyı başlatma fırsatı elde edemeden Suriye güvenlik güçleri tarafından kuşatılıp ele geçirildiği bildirildi.

Habere göre operasyonun beşinci ve en esaslı aşamasında ise, silahlı grupların cumhurbaşkanlığı saraylarından Kasr el-Ravza’ya saldırarak buranın kontrolünü ele geçirmesi planlanmıştı.

Konuyla ilgili olarak İrna haber ajansına açıklamada bulunan Suriyeli bir güvenlik uzmanı, Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı grubun son haftalarda ağır darbeler aldığını belirterek “örneğin Suriye güvenlik güçleri, son dört gün içerisinde silahlı gruplara ait üzerine ağır silahlar yerleştirilmiş 200’den fazla aracı tahrip etti. Terörist gruplara ait çok sayıda sığınak yok edildi ve Türkiye sınırı civarındaki onlarca terörist öldürüldü” dedi.

Özgür Suriye Ordusu’nun tıpkı Halkın Mücahitleri Örgütü gibi artık kendi kararlarını kendisi alamaz hale geldiğini ve tamamen Türkiye tarafından yönetildiğini öne süren Suriyeli güvenlik uzmanı, “geçtiğimiz hafta karargahını Türkiye’den Suriye’ye taşıyan Özgür Suriye ordusu, Suriye hükümetinin işini bitireceğini sandı” diye konuştu.

Özgür Suriye Ordusu’nun ve ona destek veren dış güçlerin Suriye ordusunun gücünü, halkın ve ordunun isyancılara karşı yönetimin yanında yer aldığını hala anlayamadığını belirten Suriyeli güvenlik uzmanı, “Özgür Suriye Ordusu militanları seyrettikleri Amerikan filmlerinin ve Türkiye’de Amerikalı ve İsrailli eğitmenlerden aldıkları eğitimlerle Suriye hükümetinin hassas merkezlerini kolayca ele geçirebileceklerini ve işi bitirebileceklerini sandılar; ama bütün planları suya düştü” dedi.