Harati: Suriye’deki şartlar devrimcilerin lehine değil

05 Ekim 2012

YDH- Libyalıların İdlip şehrinde kurduğu el-Umme Tugayı'na komuta eden Mehdi el-Harati, Suriye’deki şartların isyancıların lehinde olmadığını söyledi.

 

YDH-Libyalıların İdlip şehrinde kurduğu el-Umme Tugayı'na komuta eden Mehdi el-Harati, Suriye’deki şartların isyancıların lehinde olmadığını söyledi.

Libyalıların 8 ayda zafere kavuşarak Muammer Kaddafi rejimini devirdiğini belirten El-Harati, eş-Şarku’l Avsat gazetesine yaptığı açıklamasında, dış desteğin zayıflığı ve hava sahasının uçuşa kapatılmamasından ötürü aynı durumun Suriye için geçerli olmadığını söyledi.

Yaklaşık bir ay önce Suriye'den ayrılarak Libya'ya dönen Mehdi el-Harati, Suriye'deki şartların "devrimcilerin" lehine olmadığını ve Türkiye'nin de artık eskisi gibi Suriye'ye geçişlere müsaade etmemesinden ötürü Libya'da kaldığını söyledi.

Suriye'den yeninden dönmek üzere 1 ay önce ayrıldığını belirten el-Harati "Libya'da ameliyat olacağım. Türkiye, kendi topraklarına ve oradan da Suriye'ye girmeme izin vermiyor. Ankara ayrıca, kendi toprakları üzerinden Özgür Suriye Ordusu’na silah sevkiyatına engel çıkartıyor" dedi.

El-Harati "Eğer Suriyeli devrimciler desteklenirse, Esed rejimi hızlı bir şekilde düşecektir. Eğer hava sahası uçuşa kapatılırsa, Esed rejimi tahayyül edilenden daha hızlı bir şekilde düşecektir" diye konuştu.

Şarkul Avsat'a yaptığı açıklamasında el-Umme Tugayı'ndaki Libyalıların Suriyelilere oranının yüzde 1 olduğunu öne süren el-Harati, bir ay önce Barada TV'ye yaptığı açıklamasında ise bu oranın yüzde 5 olduğunu söylemişti.

Suriye'de el-Kaide savaşçılarının bulunduğu iddialarını yalanlayan el-Harati, Suriye halkının kendilerine her zaman sıcak ilgi gösterdiklerini ifade etti.

El-Harati'nin aksine Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Ebu Hureyre, Suriyeli muhaliflerin Libya, Mısır ve diğer Arap ülkelerinden savaşçıların Suriye'de savaşmasına karşı çıktıklarını söyledi. Ebu Hureyre "Bize yardım etmek isteyenlerin sadece silah göndermeleri yeterlidir" dedi.

Barada TV muhabiri Muhammed Galib'e göre Libya asıllı İrlanda vatandaşı el-Harati, Libya'daki silahlı isyana katılmadan önce Kosova'da Sırplara ve Irak'ta Amerikan ordusuna karşı savaşmıştı.