İsrail, üç kez Sina’yı işgalle tehdit etti

06 Ekim 2012

YDH- Mısır Cumhurbaşkanı Danışmanı Muhammed İsmet Seyfuddevle devriminden sonra, İsrail’in Sina’yı üç kez işgal etmekle tehdit ettiği açıklandı.

 

YDH-Mısır Cumhurbaşkanı Danışmanı Muhammed İsmet Seyfuddevle devriminden sonra, İsrail’in Sina’yı üç kez işgal etmekle tehdit ettiği açıklandı.

El Alem televizyonunun haberine göre Mısır Cumhurbaşkanı Danışmanı Muhammed İsmet Seyfuddevle, İsrail rejiminin Mısır’daki 25 Ocak devriminden sonra üç kez Sina Yarımadasını işgal etme tehdidinde bulunduğunu açıkladı.

El Ehram el-Arabi gazetesine demeç veren Seyfuddevle, İsrail Başbakanı Benyamin Neteynayu’nun Sina Yarımadasını yeniden işgal etmek için Amerikan yönetiminden talepte bulunduğunu söyledi.

İsrail’in eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Avi Ditcher’in Barılı Kormua Güçlerinin İsrail’in dostu olduğunu açıkça itiraf ettiğini belirten Seyfuddevle, “Camp David anlaşmasının dördüncü maddesi, Mısır’ın egemenliğini ihlal ediyor, Sina bütünüyle elden gitmeden önce bu maddenin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Danışmanı Muhammed İsmet Seyfuddevle, “Sina’daki mevcut durum, Mısır güçlerinin ve buradaki silahlanmanın sınırlandırılması, buraya Amerikan kontrolündeki Barışı Koruma Gücünün yerleştirilmiş olması her an için 1956 ve 1967’deki saldırıların yeniden yaşanabileceği kaygısına neden olmaktadır” diye konuştu.

İsrail’in Sina Yarımadasını işgal etme tehdidinin kendileri açısından sürpriz olduğunu belirten Seyfuddevle, şunları söyledi: “Birinci tehdit 2011 yılının Haziran ayında oldu. Dönemin Dışişleri Bakanı Nebil Arabi, ‘Mısır, İsrail’in stratejik hazinesi değildir’ demişti. Aynı şekilde İsrail haber kanalı “News One” da Netenyahu’nun Obama ile görüşerek İsrail’in Mısır’daki gelişmelere tahammül edemeyeceğini ve Sina’nın yeniden işgal edilmesi de dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu söylediğini bildirdi. İkinci tehdit, 5 Mısır askerinin sınır noktasında İsrail tarafından öldürülmesi sırasında söz konusu oldu. Üçüncüsü ise Mısır’da tutuklanan Amerikalı sanıklarla ilgili olarak gündeme geldi. O dönemde Mısırlı bir askeri uzman, bir televizyon kanalına ‘onları Amerika’ya vermek zorunda kaldık; çünkü Amerikalılar bize eğer o sanıkları kendilerine vermezsek İsrail’in Sina’ya misilleme yapacağını bildirdi’ şeklinde açıklamada bulundu.”

Mısır Cumhurbaşkanı Danışmanı Muhammed İsmet Seyfuddevle, Mısır’ın Camp David anlaşmasının yeniden düzenlenmesini istediğini; ancak İsrail’in bunu kabul etmediğini söyledi.