Nebil Fehmi: ABD İhvan temasları 80’lerde başladı

09 Ekim 2012

YDH- Mısır’ın eski ABD Büyükelçisi Nebil Fehmi, Amerika’nın Müslüman Kardeşler ile temaslarının 1980’li yıllarda başladığını açıkladı.

 

YDH-Mısır’ın eski ABD Büyükelçisi Nebil Fehmi, Amerika’nın Müslüman Kardeşler ile temaslarının 1980’li yıllarda başladığını açıkladı.

 Filistin’de yayımlanan el-Menar gazetesinin haberine göre Mısır’ın eski ABD Büyükelçisi Nebil Fehmi, Washington’un Müslüman Kardeşler ile ilk temaslarının 1980’lerde başladığını belirterek bu temasların o dönemde Hüsnü Mübarek rejiminde kaygı yarattığını söyledi.

Uydudan yayın yapan en-Nehar kanalına demeç veren Nebil Fehmi, Amerika’nın ilişkilerinde duygulara değil çıkarlara önem verdiğini belirterek Mısır’la ilişkilerin geleceği konusunda ABD seçimlerini kimin kazanacağının bir öneminin bulunmadığını söyledi.

Amerika açısından Kahire’nin Washington’la yapacağı işbirliğinin önemli olduğunu savunan Nebil Fehmi, Mısır’da 4 temel hususa riayet edilmesi durumunda Obama’nın da Romney’nin de Mısır’da İhvancı bir yönetimle İhvancı olmayan bir yönetim arasında fark görmeyeceğini söyledi.

Nebil Fehmi bu dört hususu “Ortadoğu’da ılımlılık, Mısır ve İsrail arasında yapılan anlaşmanın korunması, azınlık hakları ve ikili ticaret” şeklinde sıraladıktan sonra Mısır’daki İhvancı yönetimin bu dört hususa kısa vadede onay verdiğini, Mısır’la Amerika arasındaki ilişkilerin uzun vadeli geleceğinin ise azınlıklar dosyasına bağlı olduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin bağımsız tutumunu desteklediğini belirten Fehmi, “Ancak Mursi şunu bilmelidir ki bağımsızlığın bir bedeli vardır. Mursi’nin Çin’e gittiğinde Amerika’nın, İran’a gittiğinde ise Arapların tepki göstermesi bunun bir göstergesidir” dedi.