Türkiye, ABD, Kürt yönetiminin gizli Suriye anlaşması

10 Ekim 2012

YDH- Kürtçe yayın yapan bir site, Amerika, Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında Suriye’nin Kürt bölgelerinde bir havaalanı kurulmasını öngören gizli anlaşmanın ayrıntılarını yayımladı.

 

YDH-Kürtçe yayın yapan bir site, Amerika, Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında Suriye’nin Kürt bölgelerinde bir havaalanı kurulmasını öngören gizli anlaşmanın ayrıntılarını yayımladı.

El Alem televizyonunun haberine göre “Kürdistan’ın Sesi” adlı site tarafından gündeme getirilen gizli belgede Türkiye, Amerika ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Suriye’nin Kürt bölgelerinde havaalanı kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Haberde, Türkiye, Amerika ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcilerinin Erbil’de yaptıkları toplantıda Suriye’nin Kürt bölgelerinde askeri havaalanları kurulmasının yanı sıra Suriye’deki yönetim karşıtı Kürtlerin mali ve askeri açıdan desteklenmesi konusunda da anlaşmaya varıldığı ve bu anlaşmadan Mesud Barzani liderliğindeki KDP ile Celal Talabani liderliğindeki KYB’nin de haberdar olduğu öne sürüldü.

Yayımlanan gizli belgeye göre Türkiye temsilcisi 2 Eylül 2012’de Erbil’de yapılan toplantıda Ankara’nın Suriye’de federal bir sistem kurulmasını ve Suriyeli Kürtlerden bir alternatif oluşturuluncaya kadar bu bölgelerin korunması için Suriye’ye peşmerge güçlerinin gönderilmesini desteklediğini söyledi.

Türkiye’nin Suriyeli muhalif Kürtleri mali açıdan desteklemeye hazır olduğunu açıkladığının öne sürüldüğü belgede Türkiye’nin bu yardımları el-Malikiye kentinin güneyinde, Afrin’e bağlı Cendires bölgesinde ve Halep’e bağlı Aynu’l Arab bölgesinde birer askeri havaalanı kurulması şartına bağladığı iddia edildi.

Toplantıya katılan temsilcilerin PYD’ye bağlı “Batı Kürdistan Ulusal Konseyi”nin faaliyetlerini sınırlandırmak üzere Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından desteklenen Kürt Ulusal Konseyi’nin faaliyetlerinin sürdürülmesini desteklediklerinin belirtildiği haberde toplantıya şu kişilerin katıldığı bildirildi.

1- ABD’nin Ürdün Büyükelçisi Steward Johns,

2- Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı,

3- KYB’nin Suriye’deki kolunun temsilcilerinden (Almanya’da ikamet eden) Abdulbaki Yusuf ve Abdulbasıt Hamad,         

4- Suriye KDP Temsilcisi Abdulhakim Beşşar,

5- Kuzey Irak’taki “Gerçeklik Partisi” Temsilcisi Nureddin Hamid,

6- Kuzey Irak’taki “Kavi” Kürt Kültür Merkezi Temsilcisi Salah Bedreddin

El Alem televizyonu, Kürdistan’ın Sesi” adlı sitenin gizli belgede yer alan diğer ayrıntıların Irak Kürdistan Bölgesinin ulusal güvenliğini ve birliğini tehlikeye düşüreceği için yayımlamayacağını belirttiğini; ancak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinden ve Erbil’deki toplantıya katılanlardan bu konuda açıklama yapmasını istediğini bildirdi.