Halep Valisi: Emevi Camisi ordunun kontrolünde

15 Ekim 2012

YDH- Halep Valisi Vahid el-Akkad, tarihi Emevi camiine saldıran militanların temizlendiğini ve caminin güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu açıkladı.

 

YDH-Halep Valisi Vahid el-Akkad, tarihi Emevi camiine saldıran militanların temizlendiğini ve caminin güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu açıkladı.

 Fars haber ajansına demeç veren Helep Valisi Vahid el-Akkad, silahlı grupların Cumartesi öğleden sonra tarihi Emevi camisini ele geçirerek burayı bir siper olarak kullanma girişiminin başarısız olduğunu belirtti.

“Halep’teki Emevi camisinin teröristlerden temizlenmesi tamamlandı. Suriye güvenlik güçleri yaptığı operasyonla camiyi ele geçirip siper olarak kullanmaya çalışan çok sayıda teröristi öldürdü” diyen Halep Valisi Vahid el-Akkad, kültür mirası kapsamında olan caminin ve diğer tarihi binaların silahlı grupların saldırısı sebebiyle büyük hasar gördüğünü söyledi.

Camiye tünel kazarak girdiler

Halep Valisi Vahid el-Akkad, silahlı grupların tarihi Emevi camisine nasıl girdiğine ilişkin olarak şu bilgileri verdi. “Teröristler, Suriye ordusunun camiyi içeriden değil, dışarıdan koruduğunu bildiği için eski Halep bölgesinden cami içine kadar uzanan bir tünel kazdılar. Bir ucu eski Halep bölgesine diğer ucu da caminin mihrabına açılan bu tünelle cami içine girdiler.”

Silahlı grupların cami içine girerek burayı tahrip etmek ve bundan da Suriye ordusunu suçlamak istediğini belirten Halep valisi, bu durumu fark eden güvenlik güçlerinin camiyi dışarıdan kuşattığını ve silahlı militanları temizlediğini söyledi.

Suriye güvenlik güçlerinin kentin büyük bir bölümüne hakim olduğunu ve operasyondan sonra kentteki durumun sakin olduğunu belirten vali, silahlı grupların tüm gücünü Halep’teki varlıklarını korumak için kullandıklarını söyledi.

Birçok Arap ve Türk militanın da bulunduğu silahlı grupların sivil yerleşim alanlarında bulunmasından ve sivil vatandaşların arasına karışmasından dolayı Suriye güvenlik güçlerinin temkinli hareket etmek zorunda kaldığını ve operasyonların bu sebeple yavaş ilerlediğini kaydeden Halep Valisi, birkaç gün içerisinde kader belirleyici operasyonların başlayacağını ve ordunun silahlı gruplara hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğini söyledi.