İbrahimi’den ateşkes çağrısı

15 Ekim 2012

YDH- Arap Birliği ve Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi, Kurban bayramı münasebetiyle önümüzdeki hafta Suriye'de ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

 

YDH-Arap Birliği ve Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi, Kurban bayramı münasebetiyle önümüzdeki hafta Suriye'de ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

İran'daki temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la görüşen Ahdar İbrahimi, Kurban bayramı süresince Suriye'de ateşkesin sağlanması için kendisine destek vermesini istedi.

El-Kuds el-Arabi gazetesinin haberine göre İbrahimi, Suriye'deki krizin her geçen gün daha kötüye gittiğini belirterek, Suriye'de akan kanın durması için savaşan her iki tarafa da silah akışının durdurulmasını istedi.

İbrahimi "Ateşkes, Suriye'deki siyasi çabaların ilerlemesine imkan sağlayacaktır. Görüştüğümüz yetkililere, Suriye'nin gerçek değişime ihtiyacı olduğunu söyledik. Birincil hedefimiz, Suriye halkının refah ve selametidir. Halkın meşru taleplerinin karşılanacağı gelecek Suriye'yi var etmektir" dedi.

İbrahimi, bugün sabah Irak'ın başkenti Bağdat'a ulaştı. İbrahimi, çarşamba günü Suudi Arabistan'la  başlattığı bölge gezisine İstanbul ve Tahran'la devam etmişti.

İngiltere'de yayımlanan Sunday Telegraph gazetesi, dünkü sayısında İbrahimi'nin Suriye'ye 3 bin askerden oluşan uluslararası barış gücü konuşlandırmaya dönük bir plan hazırlığı içerisinde olduğunu yazmıştı.

İbrahimi, Amerika ve İngiltere'nin katılmayacağı bu askeri güce hangi ülkelerin katılacağını tespit edebilmek için bölge ülkeleriyle bir dizi temaslarda bulundu.

Gazetenin haberine göre İbrahimi, “Lübnan'da UNIFIL içerisinde görev üstlenen ülkeler, aynı görevi Suriye'de de üstlenebilir” dedi.

Sunday Telegraph, İtalya, İspanya, İrlanda, Fransa ve Almanya'nın Suriye'ye barış gücü askeri gönderebileceğini belirtti.

Cezayirli diplomat İbrahimi, Kofi Annan'ın yerine 10 Ağustos'ta Arap Birliği ve BM Suriye Özel Temsilciği'ne atanmıştı.