Maliki’nin Exxon Mobil alternatifi Lukoil

15 Ekim 2012

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Irak’ta petrol arama ve üretim için Amerikan şirketlerine alternatif olarak Rus petrol şirketleriyle anlaştığı bildirildi.

 

YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Irak’ta petrol arama ve üretim için Amerikan şirketlerine alternatif olarak Rus petrol şirketleriyle anlaştığı bildirildi.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre eski Sovyet cumhuriyetleri ile Doğu Avrupa konularındaki uzmanlığıyla bilinen Kompas dergisi, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Irak’ta petrol arama ve üretim faaliyetleri için Rus Gasprom ve Lukoil şirketlerini Amerikan şirketlerine alternatif olarak gördüğünü yazdı.

Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’yle tek taraflı petrol anlaşmalarını iptal etmeyen Amerikan şirketlerinin yerine ülkenin güneyindeki petrol sahalarında Rus şirketleriyle çalışmak istediğini belirten dergi, bu yöndeki teklifin, Başbakan Nuri el-Maliki’nin Rusya ziyaretinde gündeme getirildiğini öne sürdü.

Halen Irak’ın güneyindeki Batı Kurna petrol havzasında faaliyet gösteren Rus Lukoil petrol şirketinin sözcüsü Kompas dergisine verdiği demecinde Lukoil’in Irak’taki mevcut faaliyetlerinden memnun olduğunu ve daha fazla alanda faaliyette bulunmak için Irak hükümetine baskı yapmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söylerken bazı petrol uzmanları Irak hükümetinin Total, Chevron, Exxon Mobil gibi Kürdistan Bölgesi’nde yatırım yapan Batılı şirketlerin yerine Rus şirketlerini kullanmak istediğini bildiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Rus petrol şirketlerinin Irak’ta daha fazla yatırım yapmasını desteklediği bildirilirken Irak Maliye Bakanı, Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet göstermekte olan Gasprom’un Rusya Devlet Başkanı Putin’in talebi üzerine Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetlerini askıya aldığını bunun yerine Irak’ın güney bölgelerindeki yatırımlarını arttırmak istediğini açıklamıştı.