Ulusal Konsey’den Clinton’a cevap

01 Kasım 2012

YDH- Ulusal Konsey adlı Suriye muhalifi örgütün Başkanı Abdulbasit Seyda, örgütün feshedilmesini isteyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a tepki gösterdi.

 

YDH-Ulusal Konsey adlı Suriye muhalifi örgütün Başkanı Abdulbasit Seyda, örgütün feshedilmesini isteyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a tepki gösterdi.  

Ulusal Konsey Başkanı Abdulbasit Seyda, Suriyeli muhalifler arasında fanatizmden uluslararası toplumun sorumlu olduğunu söyledi.

Ulusal Konsey Başkanı Abdulbasit Seyda, bugün Fransız haber ajansına yaptığı özel açıklamasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a yanıt verdi.

Seyda, açıklamasında "Bugün Suriye'de var olan radikallikten, Suriye halkına destek vermeyen uluslararası toplum sorumludur. Rejimin elinden kurtarılan bölgelerde kaos hakim. Çünkü rejim, delice halkını katlediyor ve salkım bombası dahil her türlü silahı kullanıyor" dedi.

AFP, Seyda'nın bu açıklamasının, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un "Suriye muhalefetinden özellikle de Ulusal Konsey'den, Suriye devriminin gidişatının düzeltilmesi için radikalliğe karşı mücadele etmesini istiyoruz" sözlerine yanıt olarak geldiğine dikkat çekti.

Clinton "Fanatiklerin Suriye'ye yöneldiği haberlerini endişeyle karşılıyoruz. Fanatikler, şu ana kadar meşru olan devrimin gidişatını kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek istiyor" dedi.

Bir hafta sonra Doha'da toplanacak olan muhaliflerden saflarını birleştirmesini isteyen Clinton, Ulusal Konsey'i muhalefetin başı olarak değil muhalefetin bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

Suriye Ulusal Konseyi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un da katıldığı 1 Nisan’da İstanbul’da yapılan Dostlar Toplantısında Suriye muhalefetinin tek meşru temsilcisi olarak ilan edilmişti.

Clinton'un Ulusal Konsey'le ilgili açıklamasını değerlendiren Konsey'in eski üyesi Heysem el-Malih ise "Clinton'un açıklamalarının, Konsey'in çalışma tarzını değiştirmesine yol açmasını ümit ediyorum" dedi.

Clinton'un açıklamalarından ötürü Suriye halkının ümitsizliğe kapılmamasını isteyen el-Malih, "Ulusal Konsey'deki sorun, partisel çıkarları önceleyen ve kendilerinin dışındakileri dışlayan yönetim kurulu sorunudur" dedi.

Ulusal Konsey'in merkezinin Kahire'ye taşınması çağrısında bulunan el-Malih, Ulusal Konsey'de Suriye devrimiyle uyum içerisinde çalışan olağanüstü hal komisyonunun kurulmasını istedi.

El-Malih "Suriye Ulusal Konseyi'ndeki meşruiyetin alınmasına karşıyım. Fakat Ulusal Konsey'in şahsi ve parti çıkarları için çalışmaktan Suriye halkını hizmet esaslı çalışmaya dönüşmesini istiyorum" diye konuştu.