Riyad Seyf girişimi tartışmaları arttırdı

06 Kasım 2012

YDH- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Suriye Ulusal Konseyi'ni hedef alan açıklamalarından sonra gündeme gelen Riyad Seyf Girişimi, şimdiden muhalifler arasındaki bölünmüşlüğün derinleşmesine yol açtı.

 

YDH-ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Suriye Ulusal Konseyi'ni hedef alan açıklamalarından sonra gündeme gelen Riyad Seyf Girişimi, şimdiden muhalifler arasındaki bölünmüşlüğün derinleşmesine yol açtı.

Suriyeli eski milletvekili Riyad Seyf'in Doha'da düzenlenen Suriyeli muhalifleri birleştirme toplantısında sunacağı yeni girişim, 4 Kasım’da el-Cezire'de tartışıldı. Programa Riyad Seyf’in öncülük ettiği Ulusal Girişim üyesi Vail Mirza ile Ulusal Konsey Dış İlişkiler Sorumlusu Rıdvan Ziyade katıldı.

Programda yeni girişimi savunan Suriyeli muhalif Vail Mirza, Türkiye'nin de girişime destek verdiğini duyurdu. Ulusal Konsey Dış İlişkiler Sorumlusu Rıdvan Ziyade, "yeni girişim, önceki girişimlerden farksızdır. Önceki yapılan hataların tekrarıdır. Çünkü bu girişim, kısa bir süre içerisinde hazırlandı. Muhalefeti birleştirmeyi hedeflediklerini iddia etseler de bu şekliyle muhalefeti birleştirmesi mümkün değil. Netice itibariyle bu girişim, başarısız olacaktır" dedi.

Ziyade'nin açıklamalarına yanıt veren Konsey üyesi ve girişimin öncülerinden Vail Mirza, girişim için aylar öncesinden hazırlıklara başladıklarını ve geçmişte işlenen hatalardan dersler çıkararak hareket ettiklerini söyledi.

Riyad Seyf'in Suriye Ulusal Girişim Kurulu adını taşıyan girişimi için aylar öncesinden çalışmalara başladıklarını ifade eden Mirza, uluslararası toplumun girişime destek verdiğini ilan etti. Mirza "Türkiye, Katar, Körfez işbirliği Konsey ve Suriye Dostları Topluluğu girişime destek veriyor" dedi.

100'ü aşkın devletin Ulusal Konsey'e alternatif olarak kurulacak Ulusal Girişim'e destek vermesini değerlendiren Rıdvan Ziyade "Uluslararası toplum, girişime verdiği vaatlerde dürüst değil. Eğer dürüst olsaydı, ilk günden itibaren, Tunus, İstanbul ve hatta Paris'teki toplantıda bu vaatlerini gerçekleştirirdi" dedi.

 Bunun üzerine el-Cezire TV sunucusu Leyla Şeyhli "Size milyon dolarlar verildi. Siz de bunu itiraf ettiniz" şeklinde karşılık verdi.

Sunucu Şeyhli'nin Amerikan Foreign Policy dergisinin "Suriye Ulusal Konseyi'nin hatası, Beşşar Esed rejimini devirmeyi kendisine hedef çıtası olarak belirlemesi olmuştur" tespitini hatırlatılması üzerine Ziyade "Evet, uluslararası toplum, Suriye rejimiyle müzakerelere oturmamız için bize baskı uyguladı. Fakat biz rejimle müzakereyi kabul etmedik ve Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılmasını destekledik" dedi.

Mirza, Seyf'in girişiminin, Suriye rejimiyle müzakereyi kesinlikle kabul etmediğini, Suriye'deki rejimin tamamen devrilmesini hedeflediklerini belirtti.

Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti Başkanı Heysem el-Malih ise Riyad Seyf girişimine desteğini açıkladı.

El-Malih "Biz, Paris'te muhaliflerle bir araya geldik ve kardeşimiz Seyf'in girişimini tüm detaylarıyla öğrendik. Bazı noktalarda değişikliklerin yapılmasını istedik. Bildiğim kadarıyla bu girişim, Konsey’e de iletildi fakat konsey kabul etmediğini açıkladı" dedi.