Ulusal Konsey’in Katar stratejisi netleşiyor

07 Kasım 2012

YDH- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından meşruiyeti sorgulanan Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütün Katar toplantısındaki stratejisi ortaya çıkmaya başladı.

 

YDH- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından meşruiyeti sorgulanan Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütün Katar toplantısındaki stratejisi ortaya çıkmaya başladı.

 Suriyeli muhalifler, bütünleşme amacıyla yarın Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geliyor. Doha, Ulusal Konsey'in örgütlenmesinde yeni düzenlemelere gittiği toplantılardan sonra Konsey dışındaki muhaliflerin de katılacağı bütünleşme toplantısına ev sahipliği yapıyor.

Doha'ya giden Suriyeli muhaliflerin yarınki toplantıda Amerika’nın desteğini kazandığı anlaşılan Riyad Seyf’in öncülük ettiği 'Suriye Ulusal Girişim Kurulu'nun öncelikli gündemi oluşturması bekleniyor.

Katar ve Türkiye’nin nüfuzunda şekillenen Ulusal Konsey, Washington’un desteğini kazanan yeni girişimi, kendi varlığına bir tehdit olarak görüp Ulusal Girişim Kurulu’na en başından itibaren karşı çıkmış ve "Amerikan girişimi" olarak nitelemişti.

Londra'da yayımlanan el-Hayat gazetesinin haberine göre Ulusal Konsey, yeni girişimin muhalifler arasında yarattığı krizin aşılması için girişime alternatif olarak yarın hükümet formülünü gündeme getirecek.

Hükümetin, Clinton’un açıklamasına da uygun düşecek şekilde Suriye içerisinde kurulması hedeflenirken Ulusal Konsey Genel Sekreteri Enes el-Abde, yeni hükümetin Ulusal Konsey’le diğer gruplar tarafından oluşturulacağını söyledi.

Suriyeli muhalifleri bütünleştirme toplantısına Ulusal Koordinasyon Kurulu dışında muhalefetin ekseriyeti katılırken Katar hükümeti başta olmak üzere Arap ve Batılı ülkelerin de toplantıya temsilci göndereceği bildirildi.

Katar'ın el-Cezire televizyonu, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr’ın da yarın Doha'da düzenlenecek olan Suriyeli muhalifleri birleştirme konferansına katılacağını duyurdu.