Saidi:Ağır su projesi yakında hizmete açılıyor

01 Ocak 1970

SAAF-İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, nükleer programın bir

SAAF-İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, nükleer programın bir parçası olan “Büyük Ağır su projesi”nin çok yakında hizmete açılacağını söyledi.

 

Farsnews Haber Ajansı’na bir mülakat veren Muhammed Saidi, “Büyük Ağır Su Projesi İran halkının bir gururudur, İran bu şekilde ağır su üretim kompleksine sahip dünyadaki dokuzuncu ülke olmaktadır” dedi.

 

Ağır su tesisinin çok büyük faydaları olduğunu belirten Saidi, bunun kanser tedavisinde çok önemli imkanlar kazandıracağını ifade etti.

 

İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak uluslar arası alanda yaşanan gelişmelere de değinen Saidi, “İranlı bilim adamlarının bu konudaki sergilediği ilerlemeler ortadayken, uranyum zenginleştirmesinin durdurulması diye bir şey artık mümkün değildir” dedi.

 

İran’ın 5+1 grubu tarafından önerilen teşvik paketine ilişkin cevabını yarın açıklayacağını belirten Saidi, İran’ın Batılılara sorunun müzakerelerle çözümü yönünde çok kapsamlı bir cevap sunacağını ifade etti.

 

Buşehr’deki nükleer santralin de yüzde 93 oranında tamamlandığını söyleyen Saidi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Dr. Ağazade’nin Rusya ziyaretinden sonra söz konusu santralin faaliyete başlamasına ilişkin bir takvim belirleneceğini belirtti.