Koalisyon ve ÖSO, İslam Devleti için ne dedi?

20 Kasım 2012

YDH- Nusra Cephesi ve Tevhid Tugayı başta olmak üzere Halep'teki Cihadçıların dün ilan ettiği İslam Devletine, muhalefetten tepki geldi.

 

YDH- Nusra Cephesi ve Tevhid Tugayı başta olmak üzere Halep'teki Cihadçıların dün ilan ettiği İslam Devletine, muhalefetten tepki geldi.
Tevhid Tugayı komutanlarından Neccar Ebu Bekr ve Suriye Ordusu'ndan ayrılarak muhalif saflara katılan Tuğgeneral Zeki Ali Lulo'nun da aralarında bulunduğu Cihatçılar, Halep'te İslam Devleti ilan etti.   Suriye Ulusal Koalisyonunun Resmi Sözcüsü Dr. Velid Bunni, dün Halep'te İslam Devleti ilan eden Cihatçıların, alanda güçlü olduklarını itiraf ederek, sorunun çözümü için Cihatçılarla diyaloga girilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
  Ahbar el-An televizyonuna konuşan Dr. Bunni, İslam Devleti'nin ilan edilmesinin Suriye devrimine olumsuz etkisinin olmayacağını savunarak "Bu grupların İslam Devleti ilan etmesi, Suriye devrimini olumsuz bir şekilde etkilemeyecektir. Biz, bu grupların alanda güçlü olduklarını biliyoruz. Bizim, onlarla diyaloga girmemiz gerekiyor. Onları, "Suriye halkının kabul etmediği bir devlet şeklini, Suriyelilere dayatmalarının doğru olmadığına ikna etmemiz gerekiyor. Biz, Suriye'de demokrasiye gidiyoruz" dedi.
  Bunni, konuşmasına şöyle devam etti: "Onların Suriye'de çoğunluğu temsil ettiğini sanmıyorum. Onlar, azınlığı temsil etmekteler. Fakat bu azınlığın alanda gücü var. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Onların güçlü olmasının sebebi, Suriye Dostları'nın bize gereken desteği vermemesidir. Özellikle de Amerika ve AB, Suriye halkını kendi başına bıraktı. Suriye halkı da onlara sığınmak zorunda kaldı. Üstelik Suriye'de, fanatik örgütleri güçlendirmek için çalışanlar var."
  Bunni "Ben, Suriye rejiminin bu tür oluşumların arkasında olduğunu düşünmüyorum. Onların çoğunluğu gerçek direnişçilerdir. Suriye halkının içerisinden çıktılar. Suriye rejimi onlara, silaha sarılmaları dışında başka bir seçenek bırakmadı.  Tabi İslam Devleti'nin ilan edilmesinden Suriye rejimi oldukça mutlu olmuştur" dedi.
  Öte yandan Orient televizyonuna konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Halep Askeri Konsey Başkanı Albay Abdulcebbar Akidi ise İslam devletinin ilan edilmesini, düşünce farklılığı olarak açıkladı.
  Akidi "Bizim ilan edilen devletle herhangi bir alakamız yok. Fakat bize göre, İslam Devleti'nin ilan edilmesi, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Bazı tugaylar, görüşlerini ilan ettiler. Biz, Ulusal Koalisyonu tanıdığımızı ve kutladığımızı ilan ettik. Biz, siyasi oluşumları birleştiren her türlü girişimi destekleyeceğimizi ilan ettik" dedi.
  İslam Devleti ilanının Suriye devrimine tesirine olumsuz etkisinin olmayacağını savunan Akidi, açıklamasına şöyle devam etti: "Alanda savaşanların hepsi, Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolü altında değil. Bazı tugaylar, Özgür Suriye Ordusu'ndan bağımsız olarak savaşmaktadır. İslam Devleti'ni ilan edenler de Özgür Suriye Ordusu'ndan bağımsız olarak savaşan gruplardır" dedi.
Şarkul Avsat gazetesine konuşan Halep Yüksek Devrim Liderliği Konseyi üyesi Yasir Neccar, İslam Devleti kuran örgütlerin, Halep'in yüzde 60'ını kontorolleri altında tuttuğunu söyledi.