Türkiye’nin desteklediği militanlar, Kürtleri birleştirdi

24 Kasım 2012

YDH- Suriye’deki Kürt gruplar, Türkiye tarafından desteklenen silahlı gruplar karşı ortak mücadele kararı aldı.

 

YDH- Suriye’deki Kürt gruplar, Türkiye tarafından desteklenen silahlı gruplar karşı ortak mücadele kararı aldı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından desteklenen Suriyeli Kürt gruplar ile PYD’nin oluşturduğu Kürt Yüksek Konseyi, Erbil’de yaptığı iki günlük toplantı sonunda Türkiye tarafından desteklenen silahlı gruplara karşı ortak mücadele kararı aldı.

Perşembe ve Cuma günü Erbil’de yapılan toplantının son derece başarılı geçtiğini açıklayan Kürt kaynaklar, toplantı sonunda Suriyeli Kürtler arasında işbirliği ruhunun güçlendiğini ifade etti.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Nasreddin İbrahim, iki günlük toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada “Toplantının son derece olumlu sonuçları oldu. Kürt Ulusal Konseyi ile Batı Kürdistan Konseyi hedeflerine ulaştı” dedi.

Suriye Kürtleri Birliği genel Sekreteri İsmail Muhammed de iki günlük toplantıda mevcut sorunların büyük bir kısmının tartışıldığını ve önemli kararların alındığını söyledi.

İsmail Muhammed, her iki konseyin de Yüksek Konsey’in kararlarına uyma ve bu kararları derhal uygulama konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Toplantı sonunda Kürt Yüksek Konseyi’nin Türkiye tarafından desteklenen silahlı grupların Kürt bölgelerine girişinin engellenmesi yönünde karar aldığı ve herhangi bir silahlı grubun bu bölgelere girmeye çalışması halinde bu gruplara karşı savaşılacağı bildirildi.

İsmail Muhammed konuyla ilgili yaptığı açıklamada Yüksek Konsey üyeleri Erbil’den döndükten sonra ortak bir askeri konsey kurulacağını ve Suriyeli Kürtlerden oluşan tüm silahlı grupların Yüksek Konsey’in denetiminde olacak ortak askeri konseyin komutası altına alınacağını söyledi.

Suriyeli 20 Kürt siyasi partisi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin girişimiyle 11 Temmuz’da Erbil’de toplanarak Kürt konseyini oluşturmuş, anlaşmayı imzalayan üyeler iki hafta sonra da Suriye’de Kürt Yüksek Konseyi’ni kurarak Erbil anlaşmasını uygulayacaklarını açıklamıştı.