Barış gücüne Hizbullah’ı silahsızlandırma izni yok

01 Ocak 1970

SAAF-Birleşmiş Milletlerin, Lübnan’ın güneyine yerleştirilecek barış gücüne Hizbullah’ı

SAAF-Birleşmiş Milletlerin, Lübnan’ın güneyine yerleştirilecek barış gücüne Hizbullah’ı silahsızlandırmak gibi bir görev vermediği bildiriliyor.

 

Fransız Le-Monde gazetesinin ele geçirdiğini belirttiği belgelere göre Birleşmiş Milletlerin Lübnan’ın güneyine yerleştirilecek barış gücü askerlerine Hizbullah’ı silahsızlandırma izni vermiyor, bu güç sivilleri ve kendini korumak için sınırda konuşlandırılıyor.

 

Le-Monde gazetesi, ele geçirdiği BM belgelerinin, İsrail’le Hizbullah arasında çatışma çıkması durumunda bile BM Barış gücünün bu çatışmaya müdahale yetkisinin bulunmadığını gösterdiğini yazdı.

 

18 Ağustos tarihli 21 sayfalık BM belgesini haberine konu edinen Le-Monde gazetesi, bu belgenin Lübnan’a yerleştirilen barış gücünün silah kullanma yetkisini belirlediğini yazarak, halen 2 bin kişilik BM gücüne komuta eden Fransa’nın bu güç içerisinde etkin bir rol üstlenmeye çok istekli olmadığını ifade etti.

 

Öte yandan İrna Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre BM’nin Lübnan Sözcüsü Halid Mansur UNIFIL’in Hizbullah’ı silahsızlandırmak gibi bir amacı bulunmadığını açıkladı.

 

Mansur, Beyrut’ta yaptığı açıklamada UNIFEL güçlerinin Lübnan’da görevlerinin BMGK 425 ve 1701 sayılı kararlarında yer alan maddelerle sınırlı olduğunu belirtti.

 

BMGK 425 sayılı kararı İsrail’in işgal ettiği bütün Lübnan topraklarından çekilmesini; 1701 sayılı kararı da Lübnan’da Hizbullah ve İsrail çatışmalarının durmasını içeriyor.

 

Yaptığı açıklamada UNIFIL’in saldırı amaçlı bir güç olmadığına değinen Mansur, UNIFIL’in savunma amaçlı, Lübnan’da ateşkesi ve İsrail’in Lübnan topraklarından geri çekilmesini denetleyen bir güç olduğunu vurguladı.

 

UNIFIL askeri gücünün gerekli şartlarda 12 bin kişiye ulaşacağını belirten Mansur, UNIFIL güçlerinin görevlerine dair her türlü değişikliğin BMGK kararı ile mümkün olabileceğini hatırlattı.

 

Mansur güney Lübnan’da devlet kontrolünün artırılmasına yardımcı olacaklarını söyleyerek, Litani bölgesinin güneyini kanunsuz silahlanmadan arındırılmasının amaçlandığını belirtti.

 

Le-Monde’un haberine konu ettiği ve üzerinde BM’nin “gizli” damgasının yer aldığı bir diğer belgede ise asker bulundurulan bölgenin kontrolünün veya Hizbullah’ın silahsızlandırılmasının Lübnan ordusuna bağlı olduğu belirtiliyor.

 

Le-Mode’a açıklamada bulunan bir BM yetkilisi ise “biz Hizbullah’ı silahsızlandırmak niyetinde değiliz; ama devriye sırasında füzelere rastlarsak bunları alıkoymakla görevliyiz” dedi.