Ulusal Koalisyon’dan barışçı çözüme ikinci ret

26 Aralık 2012

YDH- Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Suheyr Atassi, Suriye'deki krizin siyasi yolla çözümüne karşı çıktıklarını söyledi.

 

YDH-Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Suheyr Atassi, Suriye'deki krizin siyasi yolla çözümüne karşı çıktıklarını söyledi.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Suheyr Atassi, Katar'ın el-Cezire televizyonunun Ahdar İbrahimi'nin Suriye'deki temasları üzerine sorduğu sorulara yanıt verdi.

Atassi, açıklamasında Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in yönetimden ayrılmaması halinde hiçbir siyasi çözümü kabul etmediklerini söyledi.

Atassi'nin açıklaması şöyle:

Biz, Ulusal Koalisyon olarak Mısır'da Ahdar İbrahimi'yle bir araya geldik. Mısır'daki görüşmede bize herhangi bir plandan bahsetmedi. Sadece siyasi çözümün imkanı hususunda bakış açımızı öğrenmek istedi. Biz, "Siyasi çözüm mümkündür; fakat bu çözümde Esed'in ortak olamayacağını" söyledik. Ne Esed ne de katliamcılar çözümde ortak olamazlar.

Siyasi çözüm mümkün. Biz, devletin parçalanmasından yana değiliz. Bundan ötürü elleri sivillerin kanlarına bulaşmamış yöneticilerle siyasi çözümün ölebileceğin söyledik. Fakat bu çözüm de Esed ve katliamcılar gitmeden olmaz.

Beşşar Esed yönetimde olduğu sürece elleri kana bulaşmamış kişilerle dahi diyalog masasına oturmayız. Bu asla mümkün değildir. Esed'in 2014 yılına adaylığını koymaması da önemli değil. Esed, savaş suçlusu birisidir.

2014 yılına kadar nasıl yönetimde kalabilir? Esed'in gerek tam yetkili gerek sınırlı bir yetkiyle gerekse de sembolik olarak yönetimde kalmasını kabul etmiyoruz. Çünkü Suriye'de bugün soykırım suçu işleniyor. Suriye'de ekmek kuyruğunda olanlar dahi katlediliyor.