Irakiye: Dini mercilerin teklifini destekliyoruz

15 Ocak 2013

YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ittifakı, dini mercilerin siyasi gerginliği yatıştırma ve ulusal barışın sağlanması için gösterdiği çabaları takdirle karşıladığını açıkladı.

 

YDH-İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ittifakı, dini mercilerin siyasi gerginliği yatıştırma ve ulusal barışın sağlanması için gösterdiği çabaları takdirle karşıladığını açıkladı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre el-Irakiye Sözcüsü Meysun Demluci, dini mercilerin her zaman ülkedeki bunalımlarda çözüm sağlayıcı rol oynadığını belirterek dini mercilerin ülkedeki siyasi krizin çözümü için getirdiği önerileri desteklediğini söyledi.

Öte yandan Irak İslami Yüksek Konseyi’nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre Irak’ın en etkili dini otoritesi Ayetullah Sistani’nin, Başbakan Nuri el-Maliki’yi muhaliflere yönelik tutumu sebebiyle uyardığını bildirdi.

Irak Ulusal İttifakı üyelerinin dini mercilerden ülkede yaşanan siyasi krize müdahil olmasını talep etmesi üzerine Necef’in önde gelen dini mercilerinden Ayetullah Feyyaz’ın evinde bir toplantı yapıldığını belirten site, Hukuk Devleti İttifakı temsilcilerinin yanı sıra Ayetullah Sistani’nin Temsilcisi Seyyid Hüseyin Şehristani’nin de katıldığı bu toplantıda Başbakan Maliki’nin parlamentonun feshedilerek erken seçimlere gidilmesi yönündeki talebine karşı çıkıldığı belirtildi.

Haberde Ayetullah Sistani’nin Temsilcisi Seyyid Hüseyin Şehristani’nin Başbakan Maliki’nin temsilcilerinin önerilerine kesin bir dille karşı çıkarak ülkedeki krizin çözümü için şu önerileri getirdiği bildirildi.

1- Anayasa, çok açık bir şekilde meclisin feshini milletvekillerine bırakmaktadır. Başka yetkililerin bu konudaki kararı bu kararın yasallığı yönündeki tartışmaları beraberinde getirecek ve bu da Irak’taki yasal süreçlerle ilgili kuşkuların oluşmasına neden olacaktır.

2- Ülkenin siyasi gerginlik ve bunalım içinde bulunduğu mevcut şartlarda seçimlere gitmek, aşırılık yanlısı siyasi grupların çıkarına olacak, bu da ülkenin dört yıl daha bunalım yaşaması demek olacaktır.

3- Meclisin feshedilmesi, sorunların çözümü konusundaki isteksizliği yansıtmaktadır, bu ise başka türlü sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

Haberde, Ayetullah Sistani’nin temsilcilerinin uygulanan politikaları şiddetle eleştirdiği ve Hukuk Devleti İttifakı’nı diğer siyasi gruplarla diyaloga davet ettiği bildirildi.