Zebari: Suriye konusundaki beklentilerimiz doğru çıktı

21 Ocak 2013

YDH- Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye Ordusu'nun Şam'da kontrolü ele geçirdiğini, Halep'te de ilerlemeye başladığını söyledi.

 

YDH- Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye Ordusu'nun Şam'da kontrolü ele geçirdiğini, Halep'te de ilerlemeye başladığını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye'deki krizin uzun süre devam edeceğini, krizin kısa bir sürede biteceğine inananların yanıldıklarını belirterek Arap liderleri uyardı. Zebari, "Irak'ın Suriye'deki olaylar, Suriye yönetimi ve gücü hakkındaki beklentileri, doğru çıktı" dedi.
  Medyanın yansıttığının aksine Suriye Ordusu'nun Şam ve banliyölerinde hakimiyeti büyük ölçüde sağladığını ifade eden Zebari,  ordunun Deyr ez-Zor, Halep ve Dera'da da ilerleme sağlamasından ötürü Cumhurbaşkanı Esed'in BM kararlarını ve Ahdar İbrahimi'nin önerilerini tanımadığını söyledi.
  el-Hayat gazetesinde yer alan habere göre diplomatik kaynaklar, Amerika'nın yeni Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konularda görüşmelere bulunmak için yakın dönemde Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Ürdün, Irak ve İsrail'e gideceğini duyurdu.
  Kaynaklar, Kerry'nin Ortadoğu ziyaretinin, Şubat ayı ortalarında Rus meslektaşı Sergey Lavrov ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi'yle yapacağı görüşmeden önce gerçekleşeceği bildirildi.
  Suriye muhalefeti, Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in yaptığı diyalog çağrısını reddettiğini açıkladı.Suriye Ulusal Koalisyon'unun Paris Büyükelçisi Munzir Mahus, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in yeni parlamento ve yeni anayasa önerisinin reele uygun olmadığını söyledi.
  Mahus "Suriye yönetimiyle ve Sayın Velid Muallim'le geçiş hükümeti kurmayacağız. Halkını katleden ve herhangi bir siyasi çözüm girişiminde bulunmayan bir yönetimle görüşeceğimiz bir şey yok. Cumhurbaşkanı Esed, yaptığı son konuşmasıyla, her türlü siyasi çözüm girişimini bitirmiş oldu" dedi.
  Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Cumartesi günü Suriye televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Suriye krizinin çözümü için sunulan siyasi programın A’dan Z’ye kadar kapsamlı bir program olduğunu, üç aşamalı olarak çözüm sunduğunu, Suriye vatandaşının bu program yoluyla güven sahiline ve yenilenen Suriye’ye ulaşabileceğini söylemişti.
  Koalisyon üyesi Luey Safi ise "O insanların dürüst olduklarına inanmıyoruz. Onlara kulak asmıyoruz. Biz, şehirleri bombalayan, Suriyelilere katleden, ekmek fırınlarına ve hastanelere saldıranlardan söz ediyoruz. Onlarla nasıl müzakerelere başlayabiliriz" diye konuştu.