Irak Ulusal barış konferansı toplandı

01 Ocak 1970

SAAF-Irak’ın Başkenti Bağdat’ta “Irak Barış ve Ulusal Diyalog Planı” çerçevesinde

SAAF-Irak’ın Başkenti Bağdat’ta “Irak Barış ve Ulusal Diyalog Planı” çerçevesinde şiddeti durdurma ve mezhep çatışmalarını önleme gayesiyle yaklaşık 600 kadar aşiret şeyhinin katıldığı konferans başladı.

 

Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonunun haberine göre konferansta konuşan Irak Başbakanı Nuri Malikî, Irak aşiretlerinin Irak’ın yapılandırılması ve şiddetin engellenmesinde önemli bir rolü üstleneceğini ifade etti.

 

Maliki konuşmasında “vatanımızın herhangi bir ecnebi nüfuzundan kurtulup bağımsızlığa kavuşabilmesi ancak tüm ulusal güçlerin birlikteliğiyle mümkündür” dedi.

 

Irak Başbakanlık Sözcüsü Ali El-Dibağ ise aşiret şeyhlerinin milli birlikteliği koruma ve barış programını destekleme sözü vermeleri gerektiğini; aşiret şeyhlerinin siyasi parti ve sorumlularla din adamlarının yanı sıra bu noktada önemli bir rol üstlenebileceğini söyledi.

 

Aşiret temsilcilerinin ortak bir anlayış ile bir ittifaka varabilmelerini ümit ettiğin söyleyen sözcü “ortak bildiri”nin resmi hükümet televizyonu tarafından yayınlanacağını bildirdi.