Mursi'nin diyalog çağrısına muhalefetten ilk yorum

28 Ocak 2013

YDH- Mısır muhalefeti, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin dün akşam ilan ettiği diyalog çağrısına karşı şartlı "evet" demeye hazırlanıyor.

 

YDH- Mısır muhalefeti, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin dün akşam ilan ettiği diyalog çağrısına karşı şartlı "evet" demeye hazırlanıyor.   45 kişinin ölümü ve 500'ü aşkın kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Port Said, Suveys ve İsmailiye'de 30 gün sürecince olağanüstü hal ve gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.
  Dün akşam Mısır televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında Mursi, yasa dışı hareket edenlere karşı güvenlik güçlerinin müsamahakar olmayacağını belirtirken ülkedeki krizin siyasi yolla çözümü için 11 parti ve 4 şahsı ulusal diyaloga davet etti.
  İktidar partileri Cumhurbaşkanı Mursi'nin aldığı kararları ve diyalog çağrısını desteklerken muhalefet, ulusal diyalog çağrısına vereceği yanıtı görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanma kararı aldı.
  Ulusal Kurtuluş Cephesi, bugün bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ulusal diyalog çağrısını değerlendireceğini açıkladı. el-Vefd Partisi resmi sözcüsü Abdullah Mağazi, diyalog konusunda cephe içerisinde çoğunluğun alacağı karara bağlı olacaklarını söyledi.
  Youm7'ye yaptığı açıklamasında Mağazi, "Ulusal Kurtuluş Cephesi üyeler, 2 yıl önce 25 Ocak devrimi için çağrı yapan ve devrime katılanlardı. Cephe üyelerini şiddet ve provokatörlükle suçlamak doğru değil" dedi.
  Anayasa Partisi Başkanı Muhammed Baradey, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin sorumlu davranmaması, ulusal kurtuluş hükümeti ve anayasada gerekli düzenlemeler için komite kurulmasını kabul etmemesi halinde, her türlü diyalog girişiminin vakit kaybı olacağını söyledi. 
  Özgür Mısır Partisi Başkanı Amr Hamzavi de diyalog toplantısından ulusal kurtuluş hükümeti ve anayasanın yeniden düzenlenmesi için komite kurulması kararı çıkmadığı sürece ülkenin içinde bulunduğu krizden kurtulamayacağını vurguladı.
  Güçlü Mısır Partisi Sözcüsü Muhammed Mühendis, Cumhurbaşkanı Mursi'nin diyalog çağrısını değerlendirmek için bugün sabah parti üst kurulunun bir araya geleceğini açıkladı.
  Özgür Mısırlılar Partisi Başkanı Ahmet Said, ulusal diyalogu memnuniyetle karşılarken, diyalog için kendilerine güvence verilmesini istedi. Said, diyalog öncesinde Ulusal Kurtuluş Cephesi olarak diyalog şartlarını görüşmek için bir komisyon oluşturularak Cumhurbaşkanı Mursi'ye gönderilebileceğini söyledi.
  6 Nisan Gençlik Hareketi'nin sözcüsü Mahmud Afifi, Cumhurbaşkanı Mursi'nin aldığı kararları eleştirerek, diyalog çağrısının şuana kadar işlenen hataların tekrarı olduğunu ifade etti. 
  Afifi "Mursi, siyasi çözüm yerine güvenlik çözümünü tercih etti. Siyasi güçlerin, devrim şehitleri için kısas uygulanması, ulusal kurtuluş hükümeti ve anayasada gerekli düzenlemeler için komite kurulması çağrısını görmezden geldi" dedi.
  Yarın Partisi Başkanı Eymen Nur ise Mursi'nin diyalog çağrısını olumlu bulduğunu belirterek, diyalogun gerçekleşmesi için temaslara başladıklarını söyledi.
  Cumhurbaşkanı Mursi'nin yardımcısı ve Selefi el-Vatan Partisi'nin başkanı Imad Abdulgafur, Mursi'n in aldığı kararları desteklediklerini ilan ederken Nur Parisi sözcüsü Nadir Bakkar, Mursi'nin yasa dışı yollara başvuranlara karşı aldığı kararları desteklediklerini söyledi. 
  Bakkar, olağanüstü hal kararının alınmasındaki zorunluluğu anladıklarını fakat bu halin siyasilere değil silahlı kişileri kapsaması gerektiğini sözlerine ekledi.