YDH-Almanya'nın Münih kenti Cumartesi günü Suriye krizi ile ilgili önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor.
ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib ve BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi'nin katılacağı toplantının ana gündemi Suriye'deki krizin siyasal yolla çözüme kavuşturulması için atılması gereken adımları belirlemek.
El-Kuds el-Arabi gazetesinin haberine göre Cenevre Bildirisi'nin esas alınacağı barış planı uyarınca uluslararası barış güçlerinin denetiminde sağlanacak ateşkesin ardından geçiş hükümeti kurularak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin gerçekleşmesi talep ediliyor.
Gazetenin haberine göre Muaz el-Hatib, 160 bin tutuklunun serbest bırakılması ve Suriyelilerin pasaportlarının yenilenmesi halinde Suriye yönetiminin temsilcileriyle görüşmeye hazır olduğunu açıklayarak ülkedeki krizin siyasi yolla çözüme kavuşturulması hususunda Ahdar İbrahimi'ye tamamen katılıyor.
Muaz el-Hatib, yaptığı bu açıklamadan sonra ihanet ve işbirlikçilikle suçlanınca, ikinci bir açıklama daha yapmak zorunda kalmış, açıklamasının sadece kendisini bağladığını söylemişti. Dün Kahire'de bir araya gelen Ulusal Koalisyon Yürütme Kurulu, Muaz el-Hatib'in girişimini reddettiğini açıklamıştı.
Muaz el-Hatib, verilen sözlere rağmen Suriye halkının Arap ve Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakılmasına tepki olarak 28 Ocak'ta Paris'te düzenlenen Suriye konferansına katılmayı reddetmişti.
ABD ile Rusya Suriye konusunda anlaşmaya yakın
El-Kuds el-Arabi'ye göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in bir kaç yıl daha iktidarda kalacağı siyasi çözüm hususunda Amerika ve Rusya'nın anlaşma imkanının güçlenmesinden sonra Muaz el-Hatib, önceki girişimini yapması için Arap ve Batılı ülkelerin baskısına maruz kalmıştı.
Uluslararası toplumun tutumu, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdığı 12 Aralık'taki Marakeş konferansından sonra önemli ölçüde değişti.
Bu konferans sonrasında Amerika, Arap ve Türk müttefiklerinden cihatçıların elinde düşeceği ve İsrail'e karşı kullanılacağı endişesinden ötürü Özgür Suriye Ordusu'na silah verilmemesini istemişti.
Bu gelişmeler, Muaz el-Hatib'e de gizli kalmamıştı. Batılı ülkelerin önce silahlı devrime sürüklediği sonra yarı yolda terk ettiğini fark ettiği için akan kanın durdurulması ve Suriye halkının acılarının hafifletilmesi için diyalog girişiminde bulundu.
Ulusal Konsey, Ulusal Koalisyon ve diğer Suriyeli muhaliflerin, yarın Münih'te düzenlenecek toplantıdan Suriye yönetimiyle muhalefet arasında diyalogun başlatılması kararı çıkması halinde ne yapacağı merakla bekleniyor.
Gazete, Münih'teki toplantı gerçekleşmediği sürece muhalefetin tutumunun ne olacağının kestirilemeyeceğini belirtirken el-Hatib'in yaptığı açıklamasından sonra gelen tepkilerin, artık el-Hatip'in başkanlığında son günleri yaşadığının göstergesi olduğunu ifade etti.