Mısır, İran ve Türkiye’den Suriye için girişim

03 Şubat 2013

YDH- Mısır, İran ve Türkiye’nin Suriye sorununun çözümü için yeni bir girişim başlatacağı açıklandı.

 

 

YDH- Mısır, İran ve Türkiye’nin Suriye sorununun çözümü için yeni bir girişim başlatacağı açıklandı.

İrna haber ajansına açıklamada bulunan Mısırlı bir diplomatik kaynak, Mısır, İran ve Türkiye’nin muhtemelen Suudi Arabistan’ın da katılımıyla Suriye sorununa çözüm bulunması için görüşmelere başlayacağını açıkladı.

Açıklamayı yapan diplomatik kaynak, Mısır, İran ve Türk yetkililer arasındaki görüşmelerin önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günü Kahire’de yapılacak olan İslam İşbirliği Örgütü toplantısında yapılacağını açıkladı.

Üçlü ya da Suudi Arabistan’ın da katılması halinde yapılacak dörtlü toplantıda Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Suriye sorununun çözümüyle ilgili girişiminin ele alınacağı bildirildi.

Suriye konusuyla ilgili olarak üçlü görüşmenin yapılmasının henüz kesinleşmediğini belirten kaynak, ancak Suriye’deki şiddetin sürmesinden dolayı toplantının yapılması yönünde tarafların istişarelerde bulunduklarını söyledi.

İrna’ya açıklamada bulunan bazı diplomatik kaynaklar ise bu düzeydeki bir toplantının yapılmasının daha üst düzeyde yapılmakta olan görüşmelerin sonucuna bağlı olduğunu söyledi.

Öte yandan Ulusal Koordinasyon Kurulu adlı muhalif grubun Suriye içindeki Başkanı Hasan Abdulazim, el-Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, Doha Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib’in Suriye’deki şiddetin durması için Şam yönetimiyle görüşmeye hazır olduğunu açıklamasını ve İran ve Rusya dışişleri bakanlarıyla görüşmesini olumlu bir adım olarak niteledi.

Hasan Abdulazim, Ulusal Koordinasyon Kurulu olarak başından beri siyasi çözümü savunduğunu hatırlatarak Muaz el-Hatib’in son açıklamasıyla siyasi çözümden yana olduğunu göstermesinin takdir edilecek bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Hasan Abdulazim ayrıca Rusya ve İran’la görüştükleri için kendilerini eleştiren Ulusal Koalisyon’un Başkanı Muaz el-Hatib’in Almanya’da Rusya ve İran dışişleri bakanları ile görüşmesini de takdir ederek, el-Hatib’in bu tutumuyla ülke çıkarlarını grup çıkarının önünde tuttuğunu söyledi.