Erbil, 8 İngiliz petrol şirketiyle anlaşma yapıyor

07 Şubat 2013

YDH- Irak merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölgesi arasında petrol anlaşmalarıyla ilgili ihtilaf sürerken Erbil’in 8 İngiliz petrol şirketiyle anlaşma yapacağı açıklandı.

 

YDH-Irak merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölgesi arasında petrol anlaşmalarıyla ilgili ihtilaf sürerken Erbil’in 8 İngiliz petrol şirketiyle anlaşma yapacağı açıklandı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, 8 İngiliz petrol şirketiyle anlaşma yapmak için gerekli ön adımların atıldığını açıkladı.

Aşti Havrami düzenlediği basın toplantısında “Bağdat’ın tehditleri yabancı petrol şirketlerini korkutmadığı gibi; aksine yabancı petrol şirketlerini Kürdistan Bölgesi’nde daha fazla yatırım yapmaya teşvik etti” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetiminin EIC’in liderlik ettiği 8 petrol şirketiyle anlaşma imzalayacaklarını belirten Havrami, İngiliz konsolosuyla EIC yöneticisinin de katıldığı basın toplantısında “Kürdistan Bölgesinde halen 50 petrol şirketi faaliyet gösteriyor. İngiliz şirketleriyle yapılan anlaşma daha çok bu şirketlere teknik destek niteliğinde olacak” dedi ve anlaşmaya nihai şeklinin verilmesi için Kürdistan Bölgesel yönetiminden bir heyetin çok yakında Londra’ya gideceğini söyledi.

Bağdat’ın tehditlerinin önemi yok

Irak Merkezi hükümetinin tehditlerinin başta Exxon Mobil olmak üzere yabancı petrol şirketlerine yönelik tehditlerinin işe yaramadığını belirten Havrami, “Yaklaşık 50 petrol şirketi, Kürdistan’da 20 milyar Dolar civarında yatırım yaptı. Bunlar, Bağdat’ın tehditlerinden korkmuyorlar. Çünkü bu tehditler yasadışıdır ve hiçbir önemi de yoktur” dedi.

Exxon Mobil’in de Bağdat’ın tehditlerinden korkmayarak kendi internet sitesinde Kürdistan Bölgesi ile yaptıkları anlaşmaya bağlı olduklarını açıkladığını vurgulayan Havrami, Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye ve İran’a yapılan petrol ihracatı konusunda da şunları söyledi:

“Petrol yasal yollarla ihraç ediliyor. Bağdat, petrol türevlerinin yüzde 17’sini Kürdistan Bölgesi’ne teslim etmeyi taahhüt etmişti; ama yalnızca yüzde 3’ünü teslim etti. Bu boşluğu doldurmak için Kürdistan Bölgesi’nin ihtiyaçlarını petrol ihraç ederek karşılama hakkı vardır. Bizim rafinerilerimiz petrol arıtma kapasitesinden yoksun oldukça ham petrolü, Türkiye ve İran’la diğer petrol ürünleriyle takas etmeye mecburuz.”