Mısır: Gazze tünelleri ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor

19 Şubat 2013

YDH- Mısır yönetimi, Gazze’den Mısır’a açılan tünellerin Mısır’ın ulusal güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu açıkladı.

 

YDH-Mısır yönetimi, Gazze’den Mısır’a açılan tünellerin Mısır’ın ulusal güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Reuters haber ajansına demeç veren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Yardımcısı Assam el-Haddad, cumhurbaşkanları düzeyinde temasların kesik olmasına rağmen İsrail’le ilişkilerin sürdüğünü belirterek Gazze’den Mısır’a açılan tünellerin ise Mısır’ın ulusal güvenliğin tehdit oluşturduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mursi’nin İsrail’le barışı saygın kabul edeceğini belirten Haddad, Mısır’ın Gazze tünellerini kapatma yönünde attığı adımlarla ilgili bir soruya da tünellerden kaçak insan ve silah geçişlerinin Mısır’ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu söyleyerek ve “Gazze’den silah geçişlerine izin vermeyeceğiz, çünkü bu Sina’da istikrarsızlığa sebep oluyor” diyerek cevap verdi.

Mısır’ın arabuluculuğu ile İsrail’le Hamas arasında yapılan ateşkesten sonra İsrail’in Gazze üzerindeki sultasının azaldığını öne süren Haddad, “şu anda sınırların iyi sayılacak düzeyde açık olduğu söylenebilir. Aynı şekilde sınırdaki zayıflıklar da iyileşiyor. Gazze halkının ihtiyaç duyduğu maddelerin geçişine izin veriliyor. Biz tüneller yoluyla Gazze’den Mısır’a ya da Mısır’dan Gazze’ye silah geçişi görmek istemiyoruz. Bunun en önemli sebebi de Sina’daki durumdur. Biz Sina’da çok sayıda ağır silah ele geçirdik” dedi.

Assam Haddad, Gazze’deki tünellerin kapatılmasına rağmen Kahire ile Hamas arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.

Mısır Ordusu Sözcüsü Albay Ahmed Muhammed Ali de önceki gün yaptığı açıklamada Gazze ile Mısır arasında 225 tünel olduğunu belirlediklerini ifade ederek “Bazı tünellerin birkaç çıkışı var, bazı tüneller ise Mısır’ın içindeki bazı evlere açılıyor. Bu yüzden onların belirlenmesi oldukça zor. Ama şimdiye kadar çıkış noktaları belirlenen toplam tünel sayısı 550’yi buldu. Kullanılmaz hale getirebilmek için bu tünellere su pompalamaya devam edeceğiz” demişti.