Kürdistan’a bağlanmak için Türkmen bölgesi talebi

10 Mart 2013

YDH- Türkmen Cephesi Üyesi Necat Hüseyin, Türkmenlerin özerk bölge oluşturarak Kürdistan Bölgesi’ne katılabileceğini açıkladı.

 

YDH-Türkmen Cephesi Üyesi Necat Hüseyin, Türkmenlerin özerk bölge oluşturarak Kürdistan Bölgesi’ne katılabileceğini açıkladı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Türkmen Cephesi’nin Kerkük İl meclisi üyesi Necat Hüseyin, Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı bir Türkmen Özerk bölgesi kurulması planın gündemde olduğunu belirtti.

Önerilen planın Türkmenlerin tartışmalı bölgelerde çoğunlukta oldukları ve kendilerine ait gördükleri yerlerde bir Türkmen Bölgesi oluşturulmasını ve bunun da önerilecek şartlarla Kürdistan Bölgesine katılmasını öngördüğü bildirildi.

Planı öne süren Türkmen Cephesi’nin Kerkük İl Meclisi Üyesi Necat Hüseyin, Kürdistan Bölgesi’nde yayımlanan Hevlati gazetesine verdiği demecinde “Ben Kerkük Kürdistan Bölgesine bağlansın demedim. Ben, Türkmen Bölgesi Kürdistan Bölgesine bağlansın, daha sonra Türkmenler arasında bu konuda referandum yapılsın diyorum” dedi.

Telafer’den Mendeli’ye uzanan bölgeyi Türkmen bölgesi olarak niteleyen Necat Hüseyin, Türkmen bölgesinin Kürdistan Bölgesine katılmasıyla ilgili olarak Kürtlere şartlar öne sürülebileceğini söyledi.

Necat Hüseyin’in Kürdistan Bölgesine katılma konusunda “Türkmenlere Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkan yardımcılığı gibi üst düzey görevlerin verilmesi, mecliste Türkmenlere sandalye ayrılması, Türkmenlerin birinci sınıf vatandaş olarak tanınması, Kürdistan Bölgesi bayrağında, marşında ve anayasasında değişiklik yapılması” gibi şartlar öne sürdüğü bildirildi.

Kerkük İl Meclisi’nin Türkmen Üyesi Necat Hüseyin, birçok ortak noktası olan Kürtlerle Türkmenlerin Kürdistan Bölgesi’nin vatandaşları olarak bir arada yaşamasından memnuniyet duyacaklarını belirtirken Irak parlamentosunun Kürt milletvekillerinden Delir Kadir, “Türkmen Bölgesi” planına tepki göstererek “Türkmen bölgesi diye bir yer mevcut değil, Türkmenlerin yaşadığı yerler var” dedi.

Delir Kadir, Türkmen Bölgesi oluşturulması planının açıkça söz konusu edilmemesine rağmen Arapların da bu plana karşı çıktığını belirtirken, Kerkük il Meclisinin Arap Üyesi Muhammed Cuburi, “Kerkük’ün öngörülen bölgeye bağlanmaması halinde Türkmenlerin bölge oluşturmasına karşı değiliz” dedi.

Bu planın, Irak Türkmen Cephesi’nin değil, sadece bir şahsın planı olduğunu belirten Cuburi, “Kerkük, buradaki herkese aittir, hiçbir etnik kesimin burayı kendisine ait kılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Bir süre önce yaşanan siyasi tartışmalar sırasında Iraklı Sünni Araplar da Sünni Arap Bölgesi oluşturma planını gündeme getirmiş, ancak Irak merkezi hükümeti plana tepki göstermişti.