Annan:UNIFIL ateşkesi korumakla görevli

01 Ocak 1970

SAAF-BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM’ye bağlı UNIFIL gücünün Hizbullah’ı silahsızlandırmakla

SAAF-BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM’ye bağlı UNIFIL gücünün Hizbullah’ı silahsızlandırmakla değil, ateşkesi korumakla görevli olduğunu söyledi.

 

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile birlikte Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenledikleri ortak basın toplantısında 1701 sayılı BM kararının uygulanması için çağrıda bulundu ve UNIFIL barış gücünün görevinin Hizbullah’ı silahsızlandırmak değil, ateşkesi korumak olduğunu söyledi.

 

El-Alam kanalının haberine göre Hizbullah’ın Lübnan Parlamentosundaki temsilcisi Lübnan Enerji bakanı Muhammed Funeyş’le de görüşen BM Genel Sekreteri Kufi Annan, Hizbullah’ın silahı konusunun Lübnan’ın iç meselesi olduğunu, Lübnan’ın yüksek çıkarları doğrultusunda tartışılması gerektiğin ve Lübnan’ın tamamı işgalden kurtuluncaya dek Hizbullah’ın silahının kalacağını söyledi.

 

Lübnan Enerji Bakanı Muhammed Funeyş ise BM’nin İsrail’in Lübnan’a uyguladığı kuşatmayı kaldırması ve 1701 sayılı kararı ihlalleri konusunda bir sınır koymasını istedi.

 

Öte yandan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah’ın resmini taşıyan Lübnan halkının düzenlediği gösteri yüzünden Annan’ın Beyrut’tun güneyindeki gezisini erken bitmek durumunda kaldığı bildirildi.