Hamas-İsrail barışı için gözler Türkiye'ye çevrildi

01 Nisan 2013

YDH- Middle East Online, İsrail-Filistin barış görüşmelerine Hamas'ın da dahil edilmesi rolünün Türkiye'ye verildiğini öne sürdü.

 

YDH- Middle East Online, İsrail-Filistin barış görüşmelerine Hamas'ın da dahil edilmesi rolünün Türkiye'ye verildiğini öne sürdü.

Middle East Online Yazarı Jo Biddle'ye göre İsrailli ve Filistinli uzmanlar, ABD Başbakanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bölgeye yaptığı son ziyaretin, Hamas'ın da katılımı şartıyla Ortadoğu barışında ümitleri yeniden canlandırdığını düşünüyor.
  Hafta sonunda Brookings Enstitüsü'nde bir araya gelen uzmanlar, Ortadoğu barışının, 2010 yılındaki barış görüşmelerinin durmasına yol açan yerleşim merkezlerinden taviz vermeyen tutumuyla bilinen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun takınacağı tutumun da önem arzettiğini belirttiler.
  Filistin yönetimi başkanlarının İsrail'le yürüttükleri müzakerelerde danışmanlık rolü üstlenen Halid el-Cundi, İsrail-Filistin arasındaki müzakereler için öncelikle Hamas ve Fetih arasındaki uzlaşının sağlanması gerektiğini söyledi.
  İki devletli çözümüm Batı Şeria'dan çok Gazze'de halk desteğine sahip olduğunu belirten el-Cundi "İslamcıların hem hükümette hem de muhalefette ağırlıkları var. Özellikle de Filistin sorununda onları dikkate almak gerekiyor. Eğer John Kerry, İsrail-Filistin müzakerelerine katkı sağlamak istiyorsa, Hamas'ın da masaya oturması gereken bir taraf olması gerektiğini kabullenmelidir" dedi.
  Fakat Hamas'ı 1997'den itibaren terör örgütü olarak gören Amerika, Hamas'la doğrudan müzakereye girmeye karşı çıkıyor. İsrail'in Washington Eski Büyükelçisi ve Tel Aviv Üniversitesi'nde profesör olan Itamar Rabinovich, Hamas'la Amerika arasındaki temasın, başka ülkeler aracılığıyla gerçekleşmesinin daha iyi olacağını düşünüyor.
  Middle East Online'ın haberine göre bu rol, ABD Başkanı Barack Obama sayesinde 2010 yılındaki Mavi Marmara saldırısı sonrasında İsrail'le ilişkileri düzelen Türkiye'ye verildi.
  İsrail Başbakanı Netanyahu'nun özrünü kabul etmesinden sonra Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze ve Batı Şeria'ya gideceğini ilan etmesi, Washington tarafından tepkiyle karşılanmadı. 
  Hatta Dışişleri Bakanı Kerry, Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesinin, bölge barışı için temel bir faktör olduğunu söyledi.