Maliki: Kürt bakanlar boykotta değil tatilde

04 Nisan 2013

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yle eski dost olduklarını belirterek aradaki sorunların kişisel olmadığını söyledi.

 

YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yle eski dost olduklarını belirterek aradaki sorunların kişisel olmadığını söyledi.

Uydudan yayın yapan “Afak” televizyonuna konuşan  Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin eski bir dostu olduğunu belirterek Irak hükümetindeki Kürt bakanların hükümeti boykot etmediklerini, nevruz dolayısıyla tatilde olduklarını söyledi.

Merkezi hükümetin başbakanı olarak Kürdistan Bölgesi’ne yakın zamanda ziyaret düşünmediğini belirten Maliki, “Ancak bu, Kürdistan’a gitmeyeceğim anlamına gelmez; çünkü Kürdistan, Irak’ın bir parçasıdır” dedi.

“Barzani benim eski dostumdur, onunla 30 yıllık bir dostluğum var. Barzani ile ihtilafımız ülke yönetimi konusundaki görüş ayrılıklarından kaynaklanıyor, sadece petrol ve gaz meselesinden değil” diyen Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, aradaki sorunların tek çözüm merciinin de Irak anayasası olduğunu söyledi.

Maliki, “Mesud Barzani ile yaşadığımız sorun; kişisel veya partisel bir sorun değil. Mesele bir Arap ve Kürt ya da Şii Sünni meselesi de değil. Aramızdaki sorun bazı meselelerle ilgili olarak anlayış farkından kaynaklanıyor. Bu sorunların çözümü için de anayasaya tabi olmak gerekir” dedi.

Kürt bakanların hükümeti boykot etmediklerini, nevruz dolayısıyla tatile gittiklerini belirten Maliki, boykot edip hükümetten ayrılan bakanlarla ilgili olarak da “bakanlar kendi başlarına bağımsız değildirler, bir bakan küsüp giderse, hükümet durmayacak ve çalışmalarına devam edecektir. Ben onların yerine aynı ittifaktan veya gruptan birini seçim atayacağım. Dolayısıyla bir bakanın gitmesi hükümetin çalışmalarını aksatmaz” dedi.