Suriye: İsrail’le şartlı barış görüşmesine hazırız

01 Ocak 1970

SAAF-Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, İsrail’le şartlı olarak barış görüşmeleri yapmaya

SAAF-Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, İsrail’le şartlı olarak barış görüşmeleri yapmaya hazır olduklarını söyledi.

 

Almanya’da yayınlanan Die Presse gazetesine bir demeç veren Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, İsrail’in bölgede gerçekten barış istediğini dürüstçe ortaya koyması halinde İsrail’le barış görüşmeleri yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

 

“Biz Şeba Çiftlikleri sorununun, işgal altındaki Golan Tepeleri sorununun çözülmesini, İsrail’in Batı Şeria’dan, güney Lübnan’dan çekilmesini ve uyguladığı hava ve deniz ablukasını kaldırmasını istiyoruz” diyen Muallim, barışın gerçekleşmesinin BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesini öngören 242 sayılı kararın uygulanmasına bağlı olduğunu belirtti ve “bu durum bölgenin ekonomik kalkınmasına da yardımcı olur” dedi.

 

Lübnan’a yerleşecek BM barış gücü’nün Suriye sınırına konuşlandırılmasına da karşı çıkan Dışişleri Bakanı Muallim, “Suriye, BM barış gücünün Suriye sınırına yerleştirilmesine karşıdır ve bu da BM yetkisinde değildir” diye konuştu.

 

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim BM Güvenlik Konseyi kararının, barış gücünün Lübnan’dan, Lübnan İsrail sınırına asker yerleştirilmesini istediğini belirtti.

 

İsrail, 1701 sayılı kararın çatışmalara son verilmesini ve Lübnan’a uygulanan hava ve deniz ablukasının kaldırılmasını istemesine rağmen, ablukayı sürdürmeye ve Lübnan’daki 9 mevziyi işgali altında bulundurmaya devam ediyor.