Türk yetkiliye göre Suriye için üç senaryo

07 Mayıs 2013

Kuveyt’te yayımlanan es-Siyase gazetesine demeç veren bir Türk yetkili, Suriye yönetimini devirmek için üç senaryo üzerinde çalışıldığını açıkladı.

 

YDH-İsminin açıklanmasını istemeyen Türk yetkili, es-Siyase gazetesine verdiği demecinde Amerika ve müttefiklerinin Suriye yönetimini devirmek için öngördüğü senaryolardan ilkinin Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e suikast düzenlemek olduğunu belirtti.

Bu senaryoda, suikastın muhaliflerin ya da yabancı ülkelerin suçlanmaması için Beşşar Esed’in yakın çevresinden birileri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtildi.

Türk yetkili, ikinci senaryonun ise dış müdahale öngördüğünü belirterek Amerika’nın, İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer müttefiklerin yardımıyla gerçekleştirilecek bu müdahale seçeneğinin Körfez ülkeleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından desteklendiğini; ancak Ürdün ve Türkiye’nin savaşın kendilerine sıçramasından dolayı bu seçeneğe karşı çıktıklarını açıkladı.

Türk yetkilinin açıklamasına göre üçüncü senaryo ise Amerika’nın isteği doğrultusunda Beşşar Esed’in görev süresinin dona ereceği 2014 yılına kadar beklenmesini öngörüyor.

Senaryoya göre süre dolduğunda Beşşar Esed’den herhangi bir yasal takibata uğramaması karşılığında Suriye’den ayrılması istenecek, Beşşar Esed’in bunu kabul etmemesi halinde ise Amerika müttefikleriyle birlikte diğer seçeneklere başvuracak.

Siyase gazetesine açıklamada bulunan Türk yetkili, Arap ülkelerinin üst düzey yetkililerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti öncesinde Ankara’ya gelerek Suriye konusunda kendisiyle görüşmelerde bulunacağını açıkladı.