Nükleer ültimatom geldi, geçti

09 Ocak 2006

BBC-Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın nükleer faaliyetlerini askıya almadığını bildirdi.

BBC-Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın nükleer faaliyetlerini askıya almadığını bildirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konuda İran'a tanıdığı süre dün doldu.

 

İran'ın karara karşı izlediği tutumu gözlemlemekle görevlendirilen Atom Enerjisi Kurumu'nun raporunda, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alacağı yolunda bir işaret vermediği belirtiliyor.

 

Dahası Kurum, İran'ın yeni bir zenginleştirme döngüsüne başladığını bildirdi. İran ilk kez Nisan ayında uranyum zenginleştirme döngüsünü tamamlamıştı. Güvenlik Konseyi, bu bulgular doğrultusunda İran'a yaptırımlar uygulayabilir.

 

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad bugün açıklamadan önce ''Baskılara boyun eğmeyiz'' diyerek yine meydan okudu. İranlı lider ''ülkesinin sahip olduğu haklardan mahrum edilmesini kabul etmeyeceğini ve bir santimetre bile geri adım atmayacağını'' söyledi.

 

Bir sonraki adım gelecek hafta konuşulacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İran'a tartışmalı nükleer faaliyetlerini askıya alması için 31 Ağustos tarihine kadar mühlet tanımıştı. Amerikan hükümeti İran'ın bu talebe uymaması durumunda Güvenlik Konseyi'nden ekonomik yaptırımlar içermesi olası bir karara varmasını istiyor.

 

ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi John Bolton, raporu 'kırmızı bayrak kalktı' diyerek yorumladı. Amerikalı, İngiliz, Fransız, Rus, Çinli ve Alman diplomatlar gelecek hafta Avrupa'da bir araya gelerek bir sonraki adımı görüşecek.

 

BM Güvenlik Konseyi bu yıl başında İran'a uranyum zenginleştirmeyi askıya alması talebiyle uyarı ve teşvikler içeren bir paket sunmuştu. Paketi belirtilen sürede kabul etmemesi halinde ise İran'ın yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısı yapılmıştı.

 

Tahran yönetimi pakete karşılık olarak ''ciddi müzakerelere'' devam çağrısı yaptı. Ancak gözlemciler karşı tarafın sabrının taştığını net bir şekilde dile getirdiğini söylüyor.

 

ABD ve İngiltere önümüzdeki ay İran'a yaptırımların yolunu açacak bir karar tasarısı hazırlamak istiyor. Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisine sahip Rusya ve Çin ise sabırlı olunması çağrısı yapıyor. İki ülke de katı bir yaptırıma destek vermeyeceklerini ifade ediyor.