Tunus: 800 Tunuslu Suriye’de savaşıyor

11 Mayıs 2013

Tunus İçişleri Bakanı Osman Cerendi, yaklaşık 800 Tunuslunun Suriye’de isyancıların safında savaştıklarını açıkladı.

 

YDH- Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Tunus İçişleri Bakanı Osman Cerendi, Suriye’ye savaşmak için giden gençlerin çoğunlukla yasadışı yollarla ülkeyi terk ettikleri için kesin bir rakam veremediklerini belirterek savaşmak için Suriye’ye giden Tunuslu sayısının en fazla 800 civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Tunus’taki sivil toplum kuruluşları ve muhalif partiler, 2011 yılının şubat ayında Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesen Tunus yetkililerini, Suriye’ye giden Tunuslularla ilgilenmemekle suçluyorlar.

İçişleri Bakanı Osman Cerendi, Suriye’deki Tunusluların ülkeye geri dönmesi için Lübnan konsolosluğunun kullanılabileceğini belirterek dışişleri bakanlığının Suriye cezaevlerindeki Tunusluların durumu konusunda bilgi almak için Suriyeli yetkililerle bir şekilde temas kurması gerektiğini söyledi.

Tunus savcılığı, mart ayı ortalarında Suriye’ye militan gönderen şebekelerle ilgili olarak geniş kapsamlı bir soruşturma başlatmış ve sınırlardaki güvenlik önlemlerini arttıran Tunus içişleri bakanlığı, mart sonundan bu yana binden fazla Tunuslunun Suriye’ye gitmesinin engellendiğini açıklamıştı.

Tunus İçişleri Bakanı Osman Cerendi, yasal yollarla Suriye’de bulunan Tunuslu sayısının 1500 kişi olduğunu açıkladı.

Tunus’taki sivil toplum kuruluşları, Suriye’ye militan gönderen şebekelerin camilerde örgütlendiğini ve bunlara Katar tarafından maddi destek sağlandığını öne sürüyor.