Suriye’de artık iki el-kaide var

17 Mayıs 2013

Nusra Cephesi adlı el-Kaide bağlantılı örgüt militanlarının Rakka’da üç Suriyeliyi başlarından vurarak idam ederken yaptıkları açıklama, Nusra Cephesi’nin bölündüğü şeklinde yorumlandı.

 

YDH-Daha önce Deyr ez-Zor kentinde 11 Suriyeliyi başlarından vurarak idam eden Nusra Cephesi militanları, salı günü de Rakka kentinde üç Suriyelinin aynı şekilde idam edildiğine ilişkin görüntülerini bir sosyal paylaşım sitesinde yayımladı.

Rakka’daki kent meydanında üç Suriyeliyi yönetim yanlısı olmakla suçlayarak idam eden militanlar, eylemi Irak-Şam İslam Devleti adına üstlendiklerini açıkladılar.

Örgütün bu eylemi “Irak-Şam İslam Devleti” adına üstlenmesine dikkat çeken uzmanlar, bunun Nusra Cephesi’nin kendi içinde bölündüğünü gösterdiğini öne sürüyor.

Nusra Cephesi Lideri Ebu Muhammed el-Colani’nin Irak el-Kaide’si ile birleşerek Irak-Şam İslam Devleti örgütüne katıldıkları yönündeki açıklamayı reddettiğini hatırlatan uzmanlar, Rakka’daki eylemin bu isimle üstlenilmesinin Nusra içerisinde bir bölünmeye işaret ettiğini ifade ediyor.

El-Kaide Lideri Eymen Zevahiri’nin 7 Nisan’da taraftarlarını Suriye’de İslam devleti kurmaya çağırmasının ardından, el-Kaide’nin Irak kolunun Lideri Ebu Bekir Bağdadi, 8 Nisan’da Suriye’deki Nusra Cephesi ile birleştiklerini ve Irak-Şam İslam Devleti kurduklarını açıklamıştı.

Ancak Nusra Cephesi Lideri Ebu Muhammed Colani, 10 Nisan’da yaptığı bir açıklamayla Bağdadi’nin ifadelerini yalanlayarak Irak-Şam İslam Devleti adlı bir örgüt içerisinde yer almadıklarını söylemiş; bununla birlikte el-Kaide Lideri Eymen Zevahiri’ye bağlılığını bildirmişti.

El-Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi Lideri Colani’nin Irak-Şam İslam Devleti içinde yer almadıklarını açıklamasına rağmen, Rakka’daki eylemin bu isimle üstlenilmesine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun Nusra Cephesi’nin Ebu Bekir Bağdadi’ye bağlı olanlar ile Ebu Muhammed Colani’ye bağlı olanlar şeklinde ikiye bölündüğünü gösterdiğini ifade ediyor.