Batılılar, Koalisyon’u müzakereye hazırlıyor

17 Mayıs 2013

Amerika, İngiltere ve Fransa’nın Ulusal Koalisyon adlı Suriye karşıtı örgütü, Şam yönetimi ile müzakereye hazırladıkları bildirildi.

 

YDH-Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesi, Batılı ülkelerin Ulusal Koalisyon adlı Suriye karşıtı örgütü Şam yönetimi ile müzakere başlatmaları için örgütlediğini, Amerika’nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford’un da Türkiye’deki Suriyeli muhalifleri Şam yönetimiyle müzakere konusunda daha homojen hala getirmeye çalıştığını bildirdi.

Robert Ford’un, Şam yönetimiyle başlatılacak görüşmelerle ilgili olarak Ulusal Koalisyon içerisinden dengeli bir heyet oluşturmaya çalıştığının belirtildiği haberde Amerika’nın da Rusya’ya Suriyeli muhalif liderleri Şam’la görüşme başlatmaları için ikna edeceğine dair vaatte bulunduğu belirtildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Suriyeli bir muhalif lider, henüz Koalisyon içerisinde bir müzakere heyeti oluşturulmadığını söyledi.

Amerika’nın müdahalesiyle 11 Kasım’da Daha’da kurulan Ulusal Koalisyon adlı örgütün Şam yönetimiyle müzakerelere ikna edilmesine yönelik girişimler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rus yetkililerle Suriye’deki sorunun siyasi çözümü için uluslar arası bir konferans düzenlenmesi konusunda vardığı anlaşmanın ardından başladı.

Sefir gazetesi, İngiltere ve Fransa’nın eski Şam büyükelçilerinin de Şam’la müzakere başlatacak Ulusal Koalisyonu yeniden örgütleme konusunda Robert Ford’un çabalarına destek verdiğini bildirdi.     

Gazete ayrıca Corc Sabra liderliğindeki Katar ve Türkiye destekli Ulusal Konsey adlı örgütün, Şam yönetimiyle yapılacak müzakerelere Hasan Abdulazim Başkanlığındaki Ulusal Koordinasyon Kurulu’ndan temsilcilerin katılmasına karşı çıktığını yazdı.