Irak ordusu Kerkük’e asker sevk etti

06 Haziran 2013

Irak ordusunun Kerkük’ün Süleyman Beğ bölgesindeki Peşmerge güçlerinin çekilmesini istediği ve bölgeye asker gönderdiği bildirildi.

 

YDH-Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Irak İçişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesel Yönetiminden Irak anayasasına göre merkezi hükümetin kontrolünde olan Süleyman Beğ ve Tuz Hurmatu beldelerindeki Peşmerge birliklerini çekmesini istedi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin resmi yayın organı Puk-Media ise Irak ordusunun Süleyman Beğ ve Tuz Hurmatu beldelerine yeni askeri güçler sevk ettiğini belirterek Peşmerge güçleri ile çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Irak Ordusu 16. Tugayının gönderilen Irak askerlerinin söz konusu beldelere girmesine engel olduğunu bildirdi.

Peşmerge güçleriyle 16. Tugay’ın gelen Irak askerlerinin Süleyman Beğ ve Tuzhurmatu’ya girmesine izin vermeyeceklerini açıkladıkları bildirildi.

Irak ordusu, geçen ay yaşanan gösteriler üzerine bu bölgeleri terk etmiş ve buralara Peşmerge güçleri gelmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinden Cebbar Yaver, Süleyman Beğ ve Tuz Hurmatu beldelerindeki Peşmerge güçlerinin yasal olduğunu belirterek bu konudaki eleştirilerin kabul edilemez olduğunu açıklamıştı.