“Muhalifler, Kürtlerin desteğini istiyor; ama taleplerini kabul etmiyor”

19 Haziran 2013

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi Başkanı Faysal Yusuf, Ulusal Koalisyon adlı muhalif örgütün Kürtlerin gücünden yararlanmak istediğini; ancak taleplerini kabule yanaşmadığının söyledi.

YDH-Kurdpress haber ajansına demeç veren Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi Başkanı Fasal Yusuf, Ulusal Konsey adlı muhalif örgütün eski başkanı Abdulbasit Seyda’nın Suriyeli Kürtlerin desteğini almak için Erbil’e yaptığı ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abdulbasit Seyda’nın Erbil’e yaptığı ziyarette Ulusal Konsey’in Suriyeli Kürtlerle ilgili eski yaklaşımlarını dile getirdiğini belirten Faysal Yusuf, “Biz, Ulusal Konsey’le ilişkilerimizi koruduk ve onlarla Suriye’deki gelişmelerle ilgili istişarelerimizi sürdürüyoruz. Ulusal Koalisyon daha önce de Kürt partilerinden kendileriyle işbirliği yapmasını istemişti. Ancak şunu açıkça söylemek gerekir ki bizimle onlar arasında ciddi görüş ayrılıkları var” dedi.

Ulusal Koalisyonun Kürtlerden destek beklemesine rağmen Kürtlerin taleplerini göz ardı ettiğini belirten Faysal Yusuf, “Suriyeli muhalifler, Kürtlerin siyasi ve askeri potansiyellerine ihtiyaç duyuyorlar; ama Kürtlerin varlıklarını ve taleplerini kabule yanaşmıyorlar. Bu, onların en büyük düşünsel sorunları” dedi.

Kürtlerin Ulusal Koalisyonla hangi şartlarda işbirliği yapabileceğine dair açıklamalarda da bulunan Faysal Yusuf, “Biz onlara açıkça şunu söyledik: Biz Arap muhaliflerle yalnızca, onların Kürt milletini Suriye’nin kurucu bir unsuru olarak kabul etmeleri, Kürtlerin etnik, siyasi ve kültürel taleplerini reddetmemeleri halinde işbirliği yapabiliriz. Onlar bizim bu şartımızı kabul etmedikçe bizim de onlarla işbirliği yapmamız söz konusu olamaz” diye konuştu.