Suriyeli Kürtler Cenevre konusunda farklı düşünüyor

22 Haziran 2013

Suriye Kürtleri Yüksek Konseyi’nin Moskova’da 2. Cenevre konferansı konusunda anlaşmaya varmasına rağmen Suriye KDP’si Cenevre’ye katılma konusunda farklı düşünüyor.

 

YDH- Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Suriye KDP’si Lideri Abdulkerim Beşşar, Kurdpress haber ajansına verdiği demecinde Suriyeli Kürtlerin Cenevre konferansına “Suriye Kürtleri Yüksek Konseyi” olarak değil, “Kürt Ulusal Konseyi” olarak katılması gerektiğini söyledi.

PYD’nin de yer aldığı Suriye Kürtleri Yüksek Konseyi temsilcileri, daha önce Moskova’da görüştükleri Rus yetkililere Cenevre toplantısına katılacaklarını söylemişti.

Kürt Ulusal Konseyi’ni oluşturan en önemli parti olan KDP’nin Lideri Abdulkerim Beşşar, Cenevre Konferansına PYD’nin de yer aldığı Yüksek Konsey ile gidilmemesi gerektiğine ilişkin görüşünü şöyle açıkladı: “Bizim PYD ile ciddi ihtilaflarımız var ve Yüksek Konsey’in Cenevre konferansına katılmasına karşıyız. PYD’nin tavırları Suriyeli Kürtlerin çıkarına değil, biz PYD’yi Suriye rejiminin destekçisi olarak görüyoruz.”

Öte yandan PKK ve kendi partisinin Erbil ve Süleymaniye’deki temsilcileriyle görüşmek için Irak Kürdistan Bölgesine giden PYD Lideri Salih Müslim’in kuzey Irak’taki grüşmelerini tamamladıktan sonra Suriyeli diğer muhaliflerle Cenevre konferansı konusunda görüşmelerde bulunmak için Kahire’ye gideceği bildirildi.